Hatidža Smajić: Biseri – ženini najbolji prijatelji

Mlada kreativka u bisere se zaljubila prije deset godina kada je imala priliku uvjeriti se u čistoću i sjaj bisera u njegovom izvornom obliku, a upoznavanjem s načinom nastajanja bisera i oblicima u kojima se pojavljuje kao poluproizvod, odnosno, gotov proizvod, ljubav je postajala sve jača. Počela je dizajnirati unikatan nakit za bliske prijatelje, a kako je zainteresiranost i potražnja rasla, svoj hobi pretvorila je u pravi mali biznis

Piše: Ilma Jakubović

Hatidža Smajić (36) inspiraciju za izradu nakita pronalazi u samim biserima, ali je također inspirira promatranje svakodnevnih pojava, ljudi s kojima je u kontaktu kao i aktuelnih trendova kod nas i u svijetu.

– Nerijetko su mi i moja djeca inspiracija, s obzirom na to da radim nakit za djecu i odrasle. Često dobijem zahtjeve da se određeni komad zlata ili srebra nađe u kombinaciji s bisernim sjajem, što me posebno raduje, jer oslikava na određeni način karakter i osobnost same osobe koja će nositi nakit. Kao dizajnericu me također ispunjava to ukazano povjerenje klijenata – govori Hatidža, koja u izradu jednog komada nakita utroši mnogo vremena i truda.

Nakit koji ne gubi sjaj

Svoju veliku ljubav prema biserima uspjela je prenijeti i na supruga koji joj pomaže pri izradi nakita, posebno kada je “lomljenje” bisera u pitanju. To i nije baš tako jednostavna operacija, a dešava se na samom početku. Bisere, uglavnom, kombinira sa srebrom i to su, ističe, kombinacije koje su najbrže pronašle put do njenih klijenata.

– Samo nizanje bisernog nakita radim uglavnom ja, jer pri specifičnim narudžbama direktno s klijentima dogovaram šta zaista žele. S druge strane, kada kreiram nakit po mojim motivima, onda to radim najviše prema svom senzibilitetu – objašnjava dizajnerica, koja repromaterijale za izradu nabavlja od distributera u BiH.

Biserni nakit je namijenjen svim damama. Svojom elegancijom i prirodnim sjajem daje ženi osobenost, eleganciju i profinjenost. Noseći bisere ona može biti potpuno svoja, moderna i puna samopouzdanja.

– Sve više na mladim djevojkama mogu vidjeti bisernih komada nakita. Ta činjenica mi govori da su ponovo postali trend, što je u posljednje vrijeme primjetno i u domenu visoke mode – kaže na kraju Hatidža, koja je u finalnim pripremama za otvaranje prostora u kojem će se moći pogledati sve kombinacije bisera koje je do sada kreirala.

Do tada njen rad možete pratiti putem Facebook stranice MH Biseri, kao i na Instagram profilu mh_biser.