Bh. brend Plusminus dobitnik BIG SEE nagrade za modni dizajn

Kolekcija Different Species bosanskohercegovačkog brenda Plusminus ovogodišnja je dobitnica BIG SEE nagrade za modni dizajn u kategoriji Nosiva Umjetnost.

BIG SEE je inovativna platforma koja sistematično istražuje, procjenjuje, predstavlja i promoviše istaknute kreativne ideje sa područja jugoistočne Europe. Platforma obuhvata 19 zemalja i 350 miliona ljudi. BIG SEE stručni tim prati scenu iz regije, te samostalno bira jednog dizajnera koji će predstavljati  svoju zemlju u određenoj kategoriji.

Prepoznatljiv koncept brenda Plusminus je fuzija modernog dizajna i tradicionalne tehnike izrade grafičkog linoreza i bakropisa, pa je tako i ova kolekcija rezultat kolaboracije dizajnerice Ene Dujmović i akademskih umjetnika Denisa Haračića i Mirze Rahmanović. Spoj tradicionalnog i izumirurućeg zanata sa modernim dizajnom je konstanta motivacija za dizajnericu i umjetnike. Svaki komad kolekcije je autentično umjetničko djelo koje spaja modu i grafiku.

Different Species kolekcija inspirisana je promjenama i različitostima u prirodi. Konekciju sa prirodom svaka individua doživljava na drugačiji i svojstven način, baš kao što i kolekcija Different Species budi ono jedinstveno u osobi koja je nosi.

Plusminus brend je prepoznatljiv po kontrastima i odnosu pozitiva i negativa u grafičkom i dizajnerskom izražaju . Nosivost komada se ogleda u ispunjavanju vizije osobe koja ih nosi te težnji da se žene koje ih nose osjećaju slobodno u svojoj jedinstvenosti.

Nagrada će biti uručena 8. oktobra na ceremoniji koja će biti upriličena u Ljubljani

Dizajn: Ena Dujmović

Grafike: Denis Haračić i Mirza Rahmanović

Fotografija: Maja Topčagić

Model: Selma Hadžiosmanović

MUA: Naida Đekić.

Lokacija: Purple Key Agency