Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati večeras (20. augusta u 20:30) u Ljetnom kinu Raiffeisen. Roth će prethodno prošetati Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala.

Tim Roth je rođen u Londonu, a trenutno živi u Los Angelesu. Izgradio je karijeru igrajući nezaboravne likove u nizu nezavisnih filmova. Kako je od najranijih dana posvećen umjetnosti, Roth je proveo mladost pokušavajući postati kipar i slikar. Međutim, kada se iz šale prijavio na audiciju za jednu srednjoškolsku predstavu i dobio ulogu, otkrio je da istinski voli glumu. Po završetku srednje škole upisuje dramske studije u Londonu.
Počeo je graditi karijeru u pozorištu, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je u kontroverznom TV filmu MADE IN BRITAIN koji je osvojio nagradu Prix Italia. Odmah nakon toga dobija jednu od glavnih uloga u filmu Mikea Leigha U MEĐUVREMENU. Roth je nastavio nizati uspjehe ostvarivši uloge u više od petnaest filmova i TV drama uključujući ulogu u filmu META Stephena Frearsa, za koju je osvojio Nagradu Standarda za najboljeg debitanta, kao i uloge u filmovima KUHAR, LOPOV, NJEGOVA ŽENA I NJEN LJUBAVNIK Petera Greenawaya, ROSENCRANTZ I GUILDENSTERN SU MRTVI Toma Stopparda i VINCENT I THEO Roberta Altmana u kojem je glumio Vincenta Van Gogha, piše sff.ba.