Inesa Brajlović, instruktorica fly yoge iz Sarajeva, u jordansku avanturu krenula je zajedno s mužem i sinom. Osam dana zajedno s turistima iz regiona obilazili su kraljevske grobnice i riznice, pećine i brojna pećinska svetilišta, plutali su površinom Mrtvog mora i mazali se njegovim blatom, doživjeli su atmosferu pustinje, novo i staro, istočno i zapadno

Na pitanje zašto baš Jordan, dovoljno je reći da je to zemlja u kojoj se nalazi najnevjerovatnije čudo antičkog svijeta, jedinstvena Petra, grad u kamenu, te da Bliski istok nudi uživanje u nesvakidašnjim čarima.

Moja porodica i ja putujemo dva puta godišnje. Zbog poslovnih obaveza tokom ljeta biramo odmor u hladnijem periodu godine, tako da kao izbor imamo neke od dalekih toplijih destinacija kao što su Maldivi, Kuba, Tajland, dok je ovoga puta Jordan za nas bio sasvim drugačije i posebno iskustvo. Muž, sin i ja pridružili smo se super ekipi od 20 osoba koje su u Jordan krenule iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore doživljavajući zajedno nezaboravan provod tokom osam dana putovanja.

 Izgubljena prijestolnica Nabatejaca

Posjetili smo grad Akabu, mjesto gdje se nalazi Mrtvo more, najneobičnije jezero na svijetu koje godinama privlači turiste iz cijelog svijeta. Dubinom od 416 m ispod nivoa mora predstavlja najnižu tačku na svijetu. Također, koncentracija soli u vodi najviša je na svijetu – oko 30%, što je skoro 8 puta više od saliniteta ostalih mora i okeana. Zabavljali smo se na prirodnom tretmanu mažući cijelo tijelo morskim blatom, te plutajući po površini, jer je nemoguće potonuti. Ukratko, bilo je to izuzetno neobično i zabavno iskustvo.

Divan i nezaboravan dvodnevni izlet proveli smo u posjeti i istraživanju Petre, grada u stijeni, gdje smo obilazili kraljevske grobnice i riznice, pećine i brojna pećinska svetilišta.

Prolazak kroz kanjon Sik, koji je širok oko 2 m i dug 1,5 km predstavlja ulazak u Petru i vodi do najpoznatije građevine – Riznice (Al-Khazneh), isklesane u živoj stijeni.

Petra ostavlja bez teksta. Posebno je zanimljiva njena tajnovitost. Bila je to izgubljena zemlja stoljećima. Beduini su dugo skrivali lokaciju ove prijestolnice Nabatejskog kraljevstva. Zbog poklapanja naziva i karakteristika s biblijskim, rimskim i grčkim izvorima, monumentalnosti i očigledne nekadašnje moći, smatra se da je Petra izgubljena prijestolnica Nabatejaca.

Kroz Petru smo se susreli s beduinima, koji danas žive od turizma, prodaje suvenira i vožnje devama, magarcima i konjima. Poseban dio grada je stepenište od 850 stepenica koje vodi do izlaza iz grada i mnogobrojnih vidikovaca bogatih prekrasnim prizorima stijena Wadi Musa (Mojsijeve doline). Nakon 850 koraka i daha izgubljenog od uspona i silne ljepote stiže se u El-Deir samostan i uživa u obližnjem beduinskom šatoru, gdje se nude osvježavajući tradicionalni napici Jordana, kafa i nargila. Petra je grad, koji, zaista, ostavlja bez daha!

 Noći u pustinjskim kampovima

Naredna dva dana proveli smo u prelijepoj crvenoj pustinji Wadi Rum, poznatoj po snimljenim svjetskim filmovima Marsovac i Crvena planeta. Od svih priča hiljadu i jedne noći, ja bih odabrala bar jednu noć u pustinji, pod zvjezdanim nebom usred bajkovite pustinje sa zvukom tišine koju prekidaju zemljani udisaji i izdisaji, zvuk vjetra i šuškanje pijeska. Takvu noć moguće je doživjeti i ugodno preživjeti u Wadi Rum pustinji kao i pustinjskim kampovima, gdje smo proveli dvije noći.

Nezaobilazan dio boravka u pustinji svakako je jahanje deva i jeep safari. Uživali smo u nestvarnim predjelima pustinje i crvenog pijeska, pješačili i promatrali zalazak sunca, a tokom večeri u beduinskom šatoru slušali prijatnu muziku i ispijali topli čaj u lijepom društvu.

Za mene je nezaboravno iskustvo bilo posmatranje izlaska sunca u 5 h ujutro, te rana meditacija u tišini i buđenju novog dana, što su momenti koji odmor čine savršenim.

Obećana zemlja

Naše putovanje uključilo je posjetu najvažnijim turističkim odredištima. Na listi je bio i mali grad na jugu Jordana, Wadi Musa, koji se nalazi u blizini Petre. Interesantno mjesto s mnogo turista, a ime je dobilo po Mojsiju, koji je ovuda prošao i čudom stvorio izvor pitke vode u pustinjskom kamenu. Njegovo spominjanje pratilo nas je i na planini Nebo, odakle je, prema predanju, vidio Obećanu zemlju.

Izlete smo završili posjetom glavnog grada Jordana, Ammana, koji predstavlja kosmopolitsku sredinu različitosti i velikih kontrasta.

Novo i staro, istočno i zapadno, bogato i siromašno.

Uspjeli smo obići brojne historijske atrakcije od kojih izdvajamo Citadelu s koje se pruža pogled na rimski amfiteatar, dok se u blizini nalazi Herkulov hram, masivna kamena struktura i arheološki muzej sa i do 700.000 godina starim eksponatima.

U poznatoj suvenirskoj ulici kupovali smo hurme i začine, arapske uljne parfeme, mirisne štapiće, magnete i razne druge sitnice kojima ćemo obradovati drage ljude. Već Rainbow street pokazao nam je drugačiju sliku Ammana – izvrsne barove, restorane, te najveći i najpoznatiji šoping centar u novom dijelu grada.

Jordan vrijedi posjetiti zbog njegove šarolikosti i vrijednosti koje se ne zaboravljaju. Iako je teško za kratko vrijeme upoznati jedan narod i njegove običaje, stekla sam dojam da su Jordanci veoma gostoljubiv i srdačan narod. Njihovi prastari običaji obavezuju ih da sa čašću ugoste svakoga. Osjetili smo njihovu toplinu i poštovanje, susretljivost i otvorenost prema strancima.

Ova zemlja upečatljiva je i moćna, a možda bi čak pravednije bilo zaključiti s riječju: nadmoćna.