Selma Bijedić: Inspiriraju me uspješni i ispunjeni ljudi

Ona je produkt dizajnerica, modna dizajnerica, a također se bavi grafičkim dizajnom i projektuje namještaj

Piše: Ilma Jakubović

Selma Bijedić (25) još je u ranom djetinjstvu pokazivala sklonost ka umjetnosti i svim njenim granama. Ta ljubav dodatno se uvećala kada je počela kreirati svoje prve komade. Nikada se nije mogla odlučiti za samo jednu granu dizajna, zanimalo ju je sve što je usko povezano s dizajnom i umjetnošću. Rezultiralo je to upisom studija dizajna u Mostaru, gdje je diplomirala na smjeru Dizajn interijera.

Već nakon prve godine studija krenula sam se baviti modnim dizajnom i počela kreirati modne kolekcije. Nakon što sam diplomirala, upisala sam magistarski studij na odsjeku Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Danas radim kao produkt dizajner, modni dizajner, bavim se grafičkim dizajnom i projektujem namještaj – kaže Selma, koja je do sada uradila pet modnih kolekcija.

 Orbis Inferno

Najponosnija je na kolekciju Orbis Inferno za koju je inspiraciju pronašla u književnom djelu Božanstvena komedija i Danteovim krugovima pakla. Orbis Inferno je kolekcija koja sjedinjuje različitosti: prošlost, sadašnjost i budućnost. U modelima su izraženi minimalizam i futuristički pristup dizajnu kojim dominiraju detalji s upečatljivim geometrijskim oblicima, dinamične i prave linije, kontrast i kombinacije različitih materijala.

Pitali smo je kako nastaje jedna kolekcija.

– Da bi jedna kolekcija nastala potrebno je da se složi mnogo kockica. Nikada se vremenski ne ograničavam, dešavalo mi se da jedne godine izdam dvije kolekcije, a naredne godine nijednu. Kod mene je to  nepredvidivo i ovisi o mnogo faktora. U posljednje vrijeme nisam izdavala kolekcije, ali sam radila kao dizajner na mnogim projektima – objašnjava mlada dizajnerica, koja inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje.

Prije skoro tri godine na takmičenju za mlade dizajnere Perwoll New Generation 2016 u Sarajevu, u konkurenciji od dvadeset dizajnera, njena kolekcija Furore odnijela je prvo mjesto i pobrala pozitivne komentare. Za nju je to bila motivirajuća energija koja je sve pokrenula u pozitivnom pravcu. Kolekcija Furore inspirirana je futurizmom, tehnologijom, sci-fi filmovima i avangardnim stilom.

Zanimalo nas je koliko se danas isplativo baviti dizajnom.

Pored toga što sam nepopravljivi optimista, definitivno smatram da je finansijski isplativo baviti se dizajnerskim poslom, jer ako se okrenete oko sebe i pogledate na stvari koje vas okružuju, vidjet ćete da je svaki taj predmet neko dizajnirao. To znači da je dizajn prisutan svuda oko nas i nalazi se u svim oblicima. Možda kod nas nije jednostavno baviti se ovim poslom, ali je i to jedan vid izazova zbog kojeg ćemo, ako ga uspješno savladamo, biti još ponosniji na sebe – pojašnjava Selma, dodajući da je svaki početak težak i da iziskuje mnogo truda i odricanja. Međutim, kada se radi ono što se voli ništa nije teško, jer tada čovjeka strast i entuzijazam tjeraju da budu uporniji i svakim danom sve bolji.

Dizajn dostupan svima

Mlada dizajnerica mnogo pažnje posvećuje izboru materijala, ali tu često nailazi na prepreke, jer je u BiH veoma oskudna ponuda. Ponekad sama preradi materijale ili ih reciklira, te na taj način stvara materijal kakav je i zamislila. Voli koristiti kožu, ali i neke nježne materijale.

Bilo bi joj drago vidjeti poznate ličnosti u njenim kreacijama, ali tome ne pridaje veliki značaj. Trudi se da njen dizajn bude dostupan što većem broju ljudi, bilo da je to namještaj, odjevni komadi ili nešto sasvim treće. Inspiraciju joj također daju uspješni i ispunjeni ljudi, i njih najviše voli vidjeti u svojim kreacijama.

Upitali smo je u koje komade odjeće treba ulagati.

Novac ne treba trošiti na sezonsku odjeću, bolje je ulagati u bezvremenske komade. Svaka sezona donosi hrpu novih modnih trendova koje je nemoguće popratiti. Mišljenja sam da treba pametno ulagati u dobre komade, jer nije poenta imati mnogo odjeće, već imati kvalitetne klasične komade koji su uvijek u trendu.

Selma vrijedno radi i ne opterećuje se planovima za budućnost.

– Mnogo puta se desi da ono što smo planirali ne ispadne onako kako smo očekivali. Ja sam osoba od trenutka, veoma mi je važno da radim ono što volim i da istinski uživam u tome. Svaki dan je nova avantura, život je fantastičan ako mu se prepustite – riječi su kojima završava naš razgovor.