Pobijedite visoki krvni pritisak prehranom

Visoki krvni pritisak najčešći je od svih kardiovaskularnih bolesti, a ide ruku pod ruku s nezdravim načinom života. To je izrazito podmukla bolest i nanosi veliku štetu organizmu.

Budući da ima malo simptoma u ranoj fazi, mnogi koji imaju povišeni pritisak to uopšte ne znaju. U slučaju visokog pritiska, neznanje nije sreća. Ako se ne liječi, u početku bezazlena tegoba može dovesti do srčanog infarkta, bolesti bubrega i ateroskleroze. Povišeni krvni pritisak se može držati pod kontrolom upotrebom sintetskih lijekova, ali svakako da je bolji način promijeniti prehrambene navike i stil život i na taj način uspješno držati krvni pritisak u okvirima normalnih vrijednosti.

Službena definicija visokog krvnog pritiska glasi da je to pritisak viši od 140/90. Kad je krvni pritisak visok, srce mora napornije raditi da bi „napumpalo“ dovoljno krvi i kisika u tjelesne organe i tkiva, a to je i za srce i za arterije velik napor. Stres, pretilost i loše prehrambene navike su faktori koji utječu na krvni pritisak.

Prehrana kod visokog krvnog pritiska

Krvni pritisak često se povećava kako se povećava težinu. Gubitak samo 10 kilograma može pomoći smanjiti vaš krvni pritisak. Potrebno je smanjiti unos soli, a povećati unos vode. Postoje namirnice koje sadrže skrivene soli, ukoliko želite smanjiti unos soli izbjegavajte namirnice koje sadrže sodu bikarbonu, mononatrijev glutamat i prašak za pecivo te pivo i dijetalne napitke. Umjesto soli koristite začinske biljke koje će poboljšati okus hrane. Treba smanjiti i unos kofeinskih (doktori preporučuju da se ne pije više od 200 miligrama dnevno – oko iznosa u dvije šoljice kave) i alkoholnih napitaka. U svoj jelovnik trebate uključiti namirnice saveznice u borbi protiv povišenog krvnog tlaka:

• Peršun sadrži puno vitamina C koji dokazano proporcionalno smanjuje pritisak. Osim peršuna preporučuje se upotreba svježeg voća i povrća.
• Celer sadrži pftalid, tvar koja daje aromu celeru, a uspješno snižava krvni pritisak.
• Bijeli luk se preporučuje u svim oblicima bilo svjež, kuhan ili u obliku kapsula jer dokazano smanjuje krvni pritisak. Preporučuje se svakodnevna upotreba tri češnja bijelog luka
• Riba bogata omega-3 masnim kiselinama (skuša, inćuni, sardine i tuna) bi se trebala naći barem dva puta sedmično u jelovniku, jer djeluju kao prirodni antikoagulansi koji sprječavaju nastajanje krvnih ugrušaka.
• Probiotici su bogati kalcijem i čuvaju zdravlje crijevne flore. Povoljno djeluju na krvni pritisak, a najbolje ih je kombinirati s bananom koja je bogata kalijem, još jednim mineralom koji pomaže u održavanju ravnoteže krvnog pritiska.
• Kalij djeluje kao prirodan diuretik, inhibira određene enzime i hormone koji uzrokuju porast krvnog pritiska i opušta mišiće koji su u stijenkama krvnih žila i na taj način smanjuje krvni pritisak.

Povećan unos kalija kroz prirodnu prehranu smanjuje potrebe za lijekovima kojima se snižava krvni pritisak. Mnogo kalija imaju sušene marelice, krompir kuhan u ljusci, narandžin sok, karfiol, paradajz, bundeva i već spomenuta banana.
Dan bi trebalo započeti doručkom u kojem je banana uz dodatak fermentiranog mliječnog proizvoda (kefir, jogurt) i na taj način pomogli bi svom organizmu u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Namirnice koje bi trebalo smanjiti ili ih izbaciti iz upotrebe:
• maslac i margarin
• masna jela
• punomasni mliječni proizvodi
• pržene hrane
• slane grickalice
• gotove juhe
• začini (kečap, soja sos, salatni preljevi)
• suhomesnati proizvodi (https://www.krenizdravo.rtl.hr)