Biti roditelj najljepša je uloga na svijetu, no ako ste roditelji blizanaca, onda je vaša sreća dvostruka. Dobivate duplo veselje, obaveze, ali i dvostruke brige. Iskustva mama i tata blizanaca su raznovrsna, neka su smiješna, zabavna, a neka poučna. Ovoga puta svoje priče s nama su podijelili uspješni roditelji blizanaca

Piše: Indira Delić

 Berina i Miran Stambol

Blizanci – jedna duša, a dva tijela

Blizanci Leon i Noah u živote Berine Stambol, direktorice marketinga kompanije International Health, i Mirana Stambola, account managera i polumaratonca, donijeli su najveću radost. Iako su očekivali jednu bebu, spoznajom da će imati dvije njihovoj sreći nije bilo kraja.

– S obzirom da u porodici već imamo blizance, moja sestra je prije 20 godina rodila dvije predivne djevojčice, od samog starta bila sam svjesna koliko je biti mama blizanaca neopisivi blagoslov. Osjećala sam se počastvovanom što ću imati priliku odgojiti dva čovjeka, podariti im život i ljubav, izvesti na pravi put, a najsretnija sam bila što sam našem sinu podarila brata. Blizanci su jedna duša u dva tijela i nikada se neće osjećati usamljeno – ponosno će Berina.

Kada je suprugu Miranu saopćila da će postati otac dvije bebe, a ne jedne, uslijedio je šok. Ugledavši na ultrazvuku dvije mrvice svaki dan bili su sve sretniji. Radovali su se novom i još ljepšem životu.

Leon i Noah su bebe koje su već u stomaku izražavali svoje karakterne osobine, te smo tačno znali šta možemo očekivati i nakon rođenja. Leon je kao minutu stariji brat svoj razigrani karakter pokazivao i tokom trudnoće. Uvijek je bio u pokretu, javljao nam se i skoro pa nikada nije bio miran. S druge strane, njegov minutu mlađi brat Noah to vrijeme je koristio za spavanje i odmor i javljao se samo po pozivu. Veoma slična situacija je i sada. Leon je mali namazani švrćo, odlučan da ostvari sve što želi, veoma razigran i dominantan. Noah je mirnica, toplog pogleda s osmijehom 0-24h koji pomno prati i slijedi svog brata. Prave su kopije mame i tate, i veoma nam je interesantno vidjeti u njima naše karakterne osobine. S obzirom da su jednojajčani blizanci jako su vezani i uvijek moraju osjećati blizinu jedan drugoga. Što se fizičkog izgleda tiče, i mama i tata ih teško razlikuju – kroz smijeh će Berina.

Naša sagovornica ističe da je svako roditeljstvo zahtjevno, bez obzira na broj djece. No, da je ipak u slučaju odgajanja blizanaca potrebno malo više strpljenja, organiziranosti i podrške okoline.

– Sami početak bio je težak. Prvi put smo postali roditelji, trebalo nam je vremena da se naviknemo na to, da naučimo govor beba, da naučimo živjeti jedan novi život. Život bez spavanja, život u kojem se dom pretvara u igraonicu, život u petoj brzini i život u kojem je sve podređeno njima. Mislim da je veoma važno za roditelje da u svemu tome ne izgube sebe. Bila sam Berina i prije 18.9.2018. godine. Nakon tog dana sam i dalje Berina samo s titulom majka. Njihov osmijeh je toliko pun ljubavi da sve ono što nam je teško zaboravimo. A i sve to teško brzo prođe – otkriva Berina.

Jelena i Metin Tuncel

 Čista ljubav

Jelena Jugović, bh. manekenka i voditeljica, svoj dom izgradila je u Turskoj izgovorivši sudbonosno “da” poznatom istanbulskom biznismenu Metinu Tuncelu. Ovaj par skrasio se uz obalu Sredozemnog mora, a na drugu godišnjicu braka saznali su da će dobiti blizance.

– Kada sam otkrila da nosim blizance, bila sam presretna i pomalo uplašena. Bojala sam se kako će sve funkcionirati… Majčinstvo je nešto najljepše što se može desiti jednoj ženi. Postajemo snažnije, zrelije, organiziranije i disciplinirane. Kada se desi dupla sreća, kao kod nas, onda se veoma brzo uči. Potpuno se slažem s istinom da je biti mama jedan od najplaćenijih poslova, jer je plata čista ljubav – kazala je Jelena.

Metin, Jelenin suprug, plakao je kada je ultrazvuk pokazao dvije male tačkice. Prisjetila se da su danima gledali u tačkice na slici i maštali kakva će biti dječica kad se rode.

– Kod nas se od prvog dana zna ko je šefica (smijeh). Mert Aleksandar i Kalina Deniz su dva različita karaktera. On je miran, strpljiv. Veoma je zainteresiran za sve što mu se da. Voli da istražuje. Ona je šefica, brza, nestrpljiva, brže uči i najviše voli uzimati bratove igračke, ustvari, sve što je u Mertovim rukama. Kako vrijeme prolazi primjećujemo da se dosta kopiraju u zvukovima, riječima, pokretima. Istina je kada kažu da su djeca najbolji imitatori – ispričala nam je mlada majka.

Odgoj dvoje djece odjednom zaista je ozbiljan posao. Kada je prijateljice pitaju kako sve stiže, naša sagovornica kaže da ne zna za lakše. Ističe da je ključ svega organizacija i podjela poslova.

– Moji blizanci i mi zajedno s njima gazimo 16. mjesec. Njihovi prohtjevi se konstantno mijenjaju. Ono u čemu sada najviše uživamo jesu parkić, bazen i lopta. Kako nam je došlo ljeto koristimo svaki dan na najbolji mogući način da uživamo vani. Suprug i ja nismo za korištenje tehnologije, sjedenja pored laptopa, TV-a… Mada moram priznati da im kada dođe žuta minutica dozvolim neki crtić na nekoliko minuta – završava Jelena.

 Amela Filipović i Miran Vujanović

 Dupli zagrljaji i poljupci

Banjalučani Amela Filipović, magistrica politologije, zaposlena u SHP Celex sektoru Prodaje i marketinga, i Miran Vujanović, zubni tehničar, ponosni su roditelji blizanaca Leona i Minje. Amela je i osnivačica i članica Mrvica, udruženja roditelja prijevremeno rođene djece.

Saznanjem da će biti majka dvije bebe, Amelu je preplavio neopisiv splet emocija, radosti, veselja, sreće, straha…

– Taj dan, taj trenutak, pamtit ću do kraja svog života. Sekund čekanja i doktorove riječi: “Čujem dva otkucaja”. Prosto, samim testom, pripremiš se na promjenu, počneš razmišljati, donosiš nove odluke i usvajaš nove načine života. A, tek kada čuješ da ćeš na svijet donijeti dva bića, sreća je neopisiva – otkrila nam je Amela, te dodala da je supruga nazvala odmah iz ordinacije.

– Kada sam mu saopćila, nastao je tajac. Mislim da su minute i minute prolazile do njegove reakcije. Ali, poznavajući njega, znam da su ga takve emocije opkolile da nije mogao do riječi doći, niti odabrati adekvatan termin da iskaže svoju sreću. Od toga dana, pa sve do danas, ta sreća ne prestaje. Tokom cijele moje trudnoće bio je uz mene, pružao mi podršku, razmazio me na način kako samo to dobre buduće tate rade i bio uz mene svaki slobodan trenutak.

Leon i Minja potpuno se karakterno razlikuju. Čak ih i ljudi iz njihove neposredne okoline razlikuju po njihovom karakteru, a ne po liku. Leon je aktivan, pametan, nemiran, radoznao, Minja je također pametan, radoznao, ali dosta miran, mada ga Leon često potiče na aktivnost.

– Veoma je zahtjevno, prvenstveno što obojica žele svu pažnju samo za sebe, svu ljubav samo za sebe, konstantno je prisutna ljubomora i rivalstvo između njih dvojice, tako da je potrebno dosta strpljenja, rada i zalaganja da bi se postiglo ono što želimo. Ali, u suštini je najvažnija podrška porodice i prijatelja. Oni uvijek imaju jedan drugog za igru zbog čega mi nismo njihovi jedini zabavljači. A zbog toga što ih je dvoje, ranije će naučiti biti samostalni. Kako svi imamo svoje jače i slabije strane tako ih imaju i blizanci. Mogu biti slični, ali, zapravo, individue su za sebe i kao takvi različiti. Mi stalno težimo ka tome da te njihove razlike ne upoređujemo, želimo da ih naučimo da budu samostalni i ne ovise o onom drugom – kaže ponosna majka blizanaca.

Za blizance je karakteristično to što su veoma povezani, a ta spoznaja posebno fascinira Amelu i Mirana.

Način na koji nauče da dijele i kako brane jedan drugog od ostalih je nevjerovatna. Ako jedno plače zato što je palo, drugo dolazi da ga utješi. Ako se i posvađaju oko igračke, na kraju se pomire i vrate jedno drugom igračke. Koliko ih ponese da prave haos, toliko puta se udruže i u dobrim stvarima. Zagrljaja i poljubaca dobijam duplo – završava Amela.