Ona je inžinjerka poljoprivrede, sedma žena koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru, dizačica tegova, oficirka Oružanih snaga BiH i prva žena u BiH koja je postala komandirka tenka M-84!

Piše: Ilma Jakubović

Još uvijek postoje predrasude i raspodjela poslova između muškaraca i žena, a jedna od onih koja prkosi ovim svakodnevnim stereotipima je Dajana Dangubić. Snažna, uspješna i hrabra 29-godišnjakinja potporučnica je u Oružanim snagama BiH i prva žena komandir tenka M-84.

Obuka u Americi

Dajana je diplomirana inžinjerka poljoprivrede, a završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru obilježila je skočivši sa Starog mosta.

– Ja sam jedna od sedam žena koje su ikada skočile sa Starog mosta i jedina koja je to ponovila više puta. Moj brat je profesionalni skakač i uz njegovu podršku popela sam se na most. Više me je bilo strah publike, jer sam u jednom trenutku ispred sebe vidjela dvije, tri hiljade ljudi. Mnoštvo očiju gledalo je u mene u istom trenutku tako da me je obuzela ogromna trema. Stajala sam na mostu osjetivši u sebi neku snagu i hrabrost, te kako adrenalin kola kroz svaku žilu moga tijela. Bio je to savršen osjećaj. Inače, volim adrenalinske sportove, oni mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice – kaže Dajana, koja je od malena željela raditi u uniformi.

Na konkurs OS BiH prijavila se nakon što nije primljena u policiju. Vojska je tada bila drugi izbor, ali mogućnost školovanja u stranim zemljama, razna vojno-sportska takmičenja i stalno usavršavanje zvučali su kao priželjkivani izazov u životu. Završila je obuku Američke vojske za oficire u oklopnim jedinicama, a timski rad i trening na poslu ponudili su joj da bude ono što jeste – hiperaktivna i sportski angažirana.

– Obuka u Americi mi je do sada najljepše i najteže iskustvo. Intenzitet rada u okruženju gdje niko ne priča moj jezik, testiranje psiho-fizičke izdržljivosti, drilovi i obuka te pritisak timskog rada uz konstantno očekivanje visokih standarda u svim vremenskim i situacijskim uslovima za tih pet i po mjeseci su me “slomili” i od mene napravili kvalitetniju osobu. Poseban akcenat je bio na funkcioniranju u otežanim uslovima i stresnim situacijama s malo sna. Posebno ću da pamtim sedmicu gađanja iz tenka, navigaciju na terenu pod opremom, taktičke zadaće i njihov takozvani ruck march, marš pod punom opremom. Sjećanje na krvave žuljeve ostaje zauvijek – govori Dajana, te dodaje da su predrasude posljedica neznanja i društveno nametnutih normi i pravila.

– S ljudima je potrebno razgovarati. Jasno je svima da jedna žena na poziciji bez obzira na struku mora bar dva puta više da se dokaže kako bi je kolege prihvatile i cijenile kao jednakopravnu. Kada kažu: “Uradila si to kao muškarac, svaka čast”, bitno ih je ispraviti i reći: “Uradila sam to kao žena, kao sposobna žena”. Ako osoba radi svoj posao u skladu sa standardom u svim situacijama, nadređeni gledaju u tu osobu koja rješava problem kada se pojavi bez obzira na spol. To je moje pravilo i težim da mi okruženje bude upravo takvo.

 Vožnja tenka M-84

Zanimalo nas je kako izgleda voziti tenk te kakav je osjećaj upravljati istim.

– Mnogo lakše od vožnje auta. U autu je multitasking, hiljadu nekih sitnica na koje moraš obratiti pažnju, dok je tenk veoma ograničen. Interesantno je. Prošla sam obuku vožnje kako bih bila kompetentna za komandovanje tenkom. M-84 ima poluge kao viljuškar, vidno polje je dosta ograničeno, pa je komunikacija s posadom ključna na terenu, posebno pod tunelom – objašnjava neustrašiva djevojka, ističući da njen posao za nju simbolizira promociju ženskih prava, odnosno, ravnopravnost, da žene mogu raditi na vodećim pozicijama.

Pored posla kojim se bavi, hobiji su za nju začin života i pristupa im s mnogo ljubavi. Bavi se planinarenjem, a provođenje vremena u prirodi doživljava kao ozbiljnu potrebu.

– Volim sve vrste adrenalinskih sportova, probala sam paraglajding, razne zip line širom stare nam Juge. Volim mnogo penjanje po stijenama, plivanje, brdski biciklizam i aktivno idem na Crossfit koji sam zavoljela kroz moje inspiracije – Đorđa Đurića i Kseniju Kecman, par iz Banje Luke koji je prvi pokrenuo ovaj koncept u BiH, a sada su na svu sreću i moji treneri. Odnedavno sam počela s trčanjem u prirodi, pa možda se uskoro i okušam u trail run trci. Skokovi su moja vječna ljubav. Naravno, tu su i borilačke vještine koje sam unijela u svoj život.

Dajanu čini sretnom ako djevojčica ili djevojka u njoj vide motivaciju da se izgrade profesionalno i budu najbolje u svome poslu, ali i mali pozitivni utjecaj u društvu mnogo joj znači.

Mladim ženama koje se žele prijaviti u OS BiH savjetuje:

– Mladim ženama bih inače savjetovala da prate svoje snove i želje, žena si i možeš sve. Vojska uistinu pruža mogućnost profesionalnog usavršavanja i obuke, napredovanja u karijeri, sama sam primjer toga. Uz to je riječ o veoma intenzivnom poslu. Treba znati da ne postoji savršen sistem i ne treba imati ogromna očekivanja, ali sve zavisi od nas samih – kakvo okruženje izgradimo u tome i živimo i radimo. Prijavite se – završava Dajana.