U Industriji alata Trebinje radi već 36 godina. Njena generalna direktorica postaje u teškim trenucima, a prošle godine proglašena je za najuspješniju ženu u privredi Srpske

Piše: Ilma Jakubović; foto: Neđo Grubac

Nakon završetka srednje škole 1979. godine, kao dijete radnika Industrije alata Trebinje, dobila je stipendiju ove kompanije, a u junu 1983. godine počela raditi u njenom marketinškom sektoru, odjeljenje Izvoza. U okruženju tadašnjih skoro 4.000 radnika bila je ponosna što radi sa stručnjacima u vremenu kada je marketing kao način pristupa tržištu i kao temelj poslovanja na ovim prostorima tek bio u povoju.

Uspjeh za sve

Industrija alata Trebinje je fabrika za proizvodnju reznog alata i pribora za obradu metala. Najzastupljeniji su: navojni alat – ureznici i nareznice, bušeći alat – burgije i zabušivači, višesječni alat – upuštači, razvrtači, glodala, pribor za mašine, specijalni alati po crtežima i uzorcima…

U djelatnosti u kojoj dominiraju muškarci Branka obnaša visoku funkciju. Prošle godine proglašena je za najuspješniju ženu u privredi Srpske na manifestaciji Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske.

 – Lijep je osjećaj da neko cijeni rad i zalaganje, te da firma poslije teškog perioda restrukturiranja uspješno posluje. Možda je previše upotrebljavana riječ, ali ponos je bio najprisutniji, ponos na tim saradnika, na radnike koji su razumjeli naše namjere i ciljeve. Zajedno smo uspjeli – govori Branka, koja u IAT-u bilježi 36 godina rada.

Ovim uspjehom je, također kaže, najviše ponosnim učinila porodicu, ali i predsjednika koncerna, koji je vjerovao u njihov tim.

Na mjesto generalne direktorice imenovana je u aprilu 2012. godine, periodu kada je fabrika zbog lošeg privrednog ambijenta, loše politike koja se na nivou države vodi prema privredi i realnom sektoru, kao i uslijed spore unutrašnje reorganizacije, bila u veoma lošoj situaciji. Prihvatila je veliki izazov i pokušala promijeniti pristup prema poslu kao i način razmišljanja.

– Jednostavno nije bilo vremena da se razmišlja da li je teško, djeluje se kao tim i ja sam samo prva među jednakima. Zadaci se delegiraju i moja je uloga koordinacije i slaganja svih kockica u cjelinu. Kao i u svakoj proizvodnji, nema vremena za opuštanje. Morate biti prisutni u svakom momentu i u svakom segmentu, morate biti odgovorni, jedino tako se mogu postići zacrtani ciljevi.

Međunaslov: Snaga zaposlene žene

Branka u poslu ne odstupa od svojih principa, cijeni svoju firmu i radnike u njoj, te nastoji sa saradnicima činiti dobar tim.

Želim, nadam se da uspijevam, da uvažavam mišljenja, cijenim rad i ambiciju svojih saradnika, te da time doprinosimo boljitku.

Njena snaga, kao i svih zaposlenih žena, leži u tome da vješto usklađuje poziv majke, supruge i radnice.

– Naravno, mi žene moramo mnogo više poklanjati pažnje planiranju vremena od naših jačih polovina. Ima tu odricanja od poneke kafice ispod platana, ponekog izlaska s društvom, ali to nije visoka cijena ako na drugoj strani dobijete mnogo više – objašnjava Branka, koja posebno uživa u zajedničkim trenucima s unucima.

Najvećim uspjehom smatra upravo svoju porodicu, prijatelje, te spoznaju da se sa svakim radnikom IAT-a, bivšem i sadašnjem, pozdravi i razmijeni pokoju riječ.

– Uspjeh mi je da svi znaju da sam, ako je potrebno, spremna da pomognem i saslušam, te da ih cijenim što su svojim radom doprinijeli da budem tu gdje jesam i da je firma tu gdje jeste – kaže na kraju našeg razgovora.