Žene u Saudijskoj Arabiji više neće morati imati pratnju kad putuju

Na snazi u Saudijskoj Arabiji je trenutno muški sistem skrbništva kada se radi o bilo kakvom putovanju žena iz države. Što muškarcima daje znatnu moć nad ženama i ograničava njihovo pravo na slobodno kretanje

Prema njemu, sve saudijske žene moraju imati muškog “čuvara” – oca, rođaka, muža, brata ili sina – koji, između ostalog, ima krajnju kontrolu nad tim kada i gdje mogu putovati. To bi se uskoro moglo promijeniti, navodi Wall Street Journal.

U vijestima se navodi da ove godine Kraljevina planira popustiti propise o sposobnosti žene da putuje, nazivajući taj potez “rijetkim korakom protiv sistema muške dominacije duboko ukorijenjenog u saudijskom društvu”.

Prema časopisu, plan bi “ukinuo zakone o skrbništvu koji se odnose na putovanja muškaraca i žena starijih od 18 godina, dopuštajući im da napuste zemlju bez pristanka određenog muškog člana porodice.”, piše Elle.

Prošle godine, ukinuta je zabrana vožnje za žene, a nekoliko mjeseci kasnije ženama je dopušteno prisustvovati nogometnoj utakmici na javnom stadionu.

Ostali dijelovi sistema, kao što je činjenica da žena mora dobiti dopuštenje od svog skrbnika kada se radi o osobi za koju se namjerava udati, ostat će netaknuti.