Ako ste još uvijek u dilemi gdje ćete ove godine na more, predlažemo da vikend provedete u Splitu – jednom od najljepših gradova Hrvatske

Ovo je jedan od onih gradova iz kojeg se najčešće odlazi na predivne otoke poput Brača, Hvara ili Korčule. No, i Split ima mnoštvo bogatog sadržaja koji može ponuditi. Stoga ne čudi da je svake godine sve posjećeniji, posebno ljeti.

Mnoštvo hotela, predivnih restorana, kafića uz more te bogata ponuda sadržaja odlična je prilika za posjetiti ovaj grad i uživati u svim njegovim ljepotama. Za svakoga ima ponešto, od onih koji vole duge šetnje do onih koji su zaljubljenici u arhitekturu – spomenika i znamenitosti ne nedostaje.

 Inspirativna ljubavna priča

Jedan od zaista posebnih restorana koji svakako trebate posjetiti u Splitu je Dujkin dvor. Ono što mu daje dodatnu čar je posebna ljubavna priča koja se veže uz njega.

Roko Ljubica bio je sin konopara koji je od djetinjstva dio ribarskog svijeta. Izrađivao je konope, prao brodove te je pomagao oko ulova. Dujka Bašić zvana Cicela, koja je kasnije nazvana Cicibela, bila je kćerka nosača. Kao i Roko živjela je u siromaštvu.

Kada su Dujkini roditelji umrli, ostala je i bez krova nad glavom. Tada je Roko pokazao svu svoju ljubav prema njoj. Pronašao je jedan stari ribarski brod koji je postao njihov dom. Sve što je imao Roko je poklonio upravo njoj, pa je tako njoj u čast nazvao i brod – Dujkin dvor.

 Prepoznatljivost domaćih, ali i stranih gostiju

Matejuška je stara ribarska luka koja povezuje staru i novu splitsku rivu, a ujedno krije i predivnu ljubavnu priču. Upravo je restoran Dujkin dvor inspiriran ovom pričom. Dujkin dvor je kulturno-turistički projekt koji domaćim i stranim gostima nudi bezbroj mogućnosti.

Vlasnica Jelena dugo godina radila je kao prevoditeljica i u putničkoj agenciji. Odlučila se okušati u poduzetničkim vodama, pa je 2013. osnovala kompaniju s kolegom. Radilo se o restoranu s tjesteninom u zoni Matejuška, a lokacija je bila jedan od glavnih razloga da su gosti u velikoj mjeri tražili ribu, pršut i tradicionalnu hranu. Istražujući historiju 2014. pokrenuli su restoran Dujkin dvor. Spletom okolnosti Jelena je postala njegov jedini vlasnik. I danas promovira splitsku tradiciju i historiju.

Predah od istraživanja ovog predivnog grada možete iskoristiti za odlazak u Dujkin dvor i uživati u mnogobrojnim specijalitetima koji su u ponudi. Ovo je jedan od prepoznatljivijih restorana u Splitu, a izbor hrane je uistinu velik. Kako to obično biva na Mediteranu, prednjači riba – pripremana na razne načine.

Rashladite se u centru Splita

Duge šetnje i spas od vrućine možete potražiti u otvorenom baru u samom centru Splita, uz hladan svježe cijeđeni sok ili voćnu salatu. Juice bar Kokolo prvi je put otvoren u ljeto 2012. godine. Do današnjeg dana već je postao prepoznatljivi i nedjeljivi dio vizure Voćnog trga. Stalna ponuda domaćim i stranim gostima koji već znaju njegove mijene i da njegovo otvaranje znači početak još jednog, vrućeg ljeta.

U ponudi se mogu pronaći svježe cijeđeni sokovi, smoothie, voćne salate, acai bowls i voćni doručci. Ako ste od onih koji vježbaju i paze na prehranu s ovih barom nećete pogriješiti. Prate se nutricionistički trendovi.

Smještaj s pogledom na cijeli grad

U Splitu smještaj možete pronaći na adresi Kralja Zvonimira 23 u zgradi koja nosi naziv “Via Porto”, što znači prema luci ili rivi. A kako i sam naziv kaže sobe su udaljene samo dvije minute od rive u samom centru Splita. Idealna lokacija u čijoj blizini možete pronaći apsolutno sve najpotrebnije kao što su, naprimjer, market Tommy koji je udaljen 100 m, na istoj udaljenosti su još apoteka i Bipa. Pazar ili zelena tržnica na udaljenosti su 200-300 m.

Prema preporuci vlasnice smještaja, ovo su neke od lokacija koje svakako trebate posjetiti. Ako ste sportski tip i želite se pridržavati treninga bez obzira što ste na odmoru, onda je relacija Bačvice – Žnjan idealna za to. Podne iskoristite za kafu na samoj rivi s prekrasnim pogledom na more. Navečer slobodno vrijeme iskoristite za degustaciju kolača u hotelu Park.

Split je, uistinu, od onih gradova u kojem ćete zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i draguljima u potpunosti uživati i odmoriti se.