U Banjoj Luci se 2. augusta  organizuje veliki i besplatni događaj pod nazivom Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja.

 

Dojenje je najbolji, najzdraviji, najjednostavniji i najjeftiniji vid prehrane novođenčeta. Uvijek i na svakom mjestu treba zagovarati dojenje i isticati njegove prednosti kako za majku tako i za bebu. Majčino mlijeko sadrži sve što je bebi neophodno za pravilan rast i razvoj u prvim mjesecima života. Često ga nazivamo ne samo hranom, nego i lijekom, jer sadrži antitijela, vitamine, minerale, vodu, hranljive materije, hormone, faktor rasta i druge faktore, dok ne sadrži štetne bakterije. Uvijek je dostupno i ne morate ga pripremati, niti brinuti o temperaturi čuvanja. Idealno je. Odavno je poznato da dojenje poboljšava imunitet djece te smanjuje šansu za nastajanje određenih bolesti kasnije u životu, što je jedna od važnijih prednosti dojenja. Zato mlade majke treba osnažiti i potaknuti na dugoročno dojenje te uključiti zajednicu kako bi svi zajedno i odgovorno postigli najveću investiciju u životu.

Prije 27 godina u svijetu je prvi put promovisana prva sedmica augusta kao sedmica dojenja u kojoj se ističe podrška i značaj dojenja kako za bebu tako i za majku. Mnogobrojne organizacije kao što su WHO, UNICEF, AAP, WABA i drugi šire svijest i kulturu dojenja promovišući pronatalitetnu politiku u više od 120 zemalja širom svijeta. Ističe se značaj zajedničkog djelovanja unutar zajednica i osnaživanja majki da dojenjem utiču na zdrav rast i razvoj djeteta, imunitet te na prevenciju od smrtonosnih bolesti i raznih zdravstvenih problema. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci bebinog života, nakon toga uvođenje čvrste hrane uz dojenje do druge godine ili i više.

U Banjoj Luci se ove godine po drugi put organizuje veliki i besplatni događaj pod nazivom Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja. Svrha ovog događaja je informisanje trudnica, mladih majki kao i javnosti o značaju dojenja, ali i promocija i prevencija reproduktivnog zdravlja žena. Podrška dojenju ima za konačni cilj osnaživanje trudnica i mladih majki na veću stopu dojenja. Ove godine će se na događaju pored WHO smjernica u dojenju, značaju dojenja i upotrebi vitamina govoriti i o veoma važnoj temi – dojenju prijevremeno rođenih beba.

Organizator ovog događaja je škola za trudnice Radosnica iz Banje Luke, koja se već devet godina zalaže za zdravstvenu edukaciju, prosvjećivanje i pravovremenu pomoć budućim roditeljima u prvim danima s bebom. Događaj su podržali zdravstveni radnici i saradnici s bogatim iskustvom u oblasti laktacije.

UČESNICI I TEME DOGAĐAJA:

Dojenje prema preporukama WHO – dr. Ljubo Višekruna, spec. pedijatrije i neonatologije;

Dojenje i značaj upotrebe vitmina te dojenje prijevremeno rođenih beba – dr. Veroslava Milošević, spec. pedijatrije i neonatologije;

– Panel diskusija: Uloga patronažne sestre u laktaciji – iskustvo i praksa – babice Gordana Bednaš i Snježana Prolić.

Nakon stručnog predavanja uslijedit će velika nagradna igra s bogatim nagradama koje su obezbijedili prijatelji događaja: baby njanjalica, izdajalica, jastuci za dojenje, edukacije, trudničko i newborn fotografisanje, torta od pelena, trudnička haljina, brojni kozmetički proizvodi i preparati, te još mnogo toga.

Grad Banja Luka također je pružio podršku događaju i ustupio prostor u Domu omladine, gdje će se Podrška dojenju u okviru Međunarodne sedmice dojenja održati 2. augusta 2019. s početkom u 18 h. Prijave su obavezne na broj telefona: 065915979, ili putem društvenih mreža (Facebook i Instagram) škole za trudnice Radosnica.