Plivanje je svima omiljena ljetna aktivnost, a ujedno je i jedna od najzdravijih. Ova rekreacija pozitivno utječe na vaše tijelo te jača mišiće, a uz more i sunce, plivanje pruža poseban osjećaj opuštenosti i slobode  

Priredila: Ilma Jakubović

Prva asocijacija na plivanje nam je sunce i more, ali plivanje također povezujemo s wellness sadržajima jer se njime bavimo na bazenima i u toplicama. Plivanje je odličan izbor za gubitak kilograma, a tijelo prividno gubi na kilaži i troši veliku količinu energije. Istraživanja pokazuju da plivanje laganim intenzitetom pozitivno utječe na visok krvni pritisak, a s obzirom na to da većina poslova danas zahtijeva osmosatno sjedenje pred kompjuterom, što nepovoljno djeluje na zdravlje kičme, leđno plivanje je izuzetno korisno kod bolova u leđima.

l

 Smanjenje razine stresa

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni pritisak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća. Također, djeluje opuštajuće na nervni sistem, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu, te pozitivno utječe na vezivno tkivo. Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, razvija zavidna kondicija i izdržljivost, usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje doprinosi i ljepoti tijela, troše se kalorije i potiče mršavljenje. Naime, plivanje slobodnim stilom za samo 30 minuta sagori otprilike 350 kalorija.

Plivanje nas uspijeva opustiti i smanjiti razinu stresa, a to je glavni razlog zašto nam godi i što ga rado biramo kao ljetni rekreativni sadržaj.

Kao i prilikom svake sportske ili rekreativne aktivnosti, i tokom plivanja posebnu pažnju moramo posvetiti tehnici izvođenja. Bez obzira kojom tehnikom plivali (kraul, prsno, leđno, delfin), plivačka tehnika trebala bi biti na visokoj razini. Dobrom plivačkom tehnikom u rad se uključuju samo oni mišići koji su u određenom trenutku potrebni za izvođenje pokreta, pa se smanjuje potrošnja energije. Tako dolazimo u fazu da plivamo s lakoćom, ne ostajemo nasred bazena bez kisika i energije za nastavak i počinjemo uživati u plivanju.

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha. Otpor svim našim mišićima pruža se iz različitih smjerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni s jednom drugom vježbom van vode. Upravo je zato to jedna od najboljih mogućih vježbi za svakoga od nas.

 Procjena stanja

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, treba imati na umu kako da mu pristupimo. Pogrešno je odmah očekivati da ćemo već prvog dana moći da plivamo sat vremena. Već nakon 4 minuta plivanja većina ljudi se osjeća iscrpljeno. To se događa zbog toga što se naša pluća moraju prilagoditi novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki mišić. Zato je potrebno krenuti postepeno, što će dugoročno dovesti naše tijelo u savršenu formu, a masne naslage na stomaku postat će stvar prošlosti.

Prije svega, procijenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosječan plivač, itekako možete suzbiti masne naslage, ali pripazite da svoje vrijeme u vodi zaista produžujete postepeno. Prije samog plivanja obavezno treba zagrijati mišiće, na taj način ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u cijelom tijelu. To možete učiniti hodanjem u plićoj vodi, a oni vještiji mogu pokušati i s yogom u vodi.

Kada ste u vodi, potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vježba u periodu od nekoliko sedmica pokazala rezultate, ali ne zaboravite praviti pauze i mijenjati stilove plivanja kako biste sebi olakšali. Uz to topljenje masnih naslaga zavisi od stalnog pokreta pod otporom, a ne o vrsti vježbi koju izvodite. Ležanje na vodi može vam poslužiti kao odmor od ostalih stilova. Želite li se riješiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

Morska voda

Nije dobro plivati gladan ili punog stomaka. U ljetnim mjesecima plivajte što više u moru, ali nikako ne pretjerujte, u slučaju grčeva odmah izađite iz vode i opustite se. Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se tijelo opet prilagodilo novim uslovima i kako bi se smanjio broj otkucaja srca. Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinirati sa zdravom ishranom i što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao potencijal sagorijevanja kalorija.

Plivanje poboljšava izgled kože, naravno, ovo se odnosi samo na plivanje u morskoj vodi, jer je poznato da je voda u bazenu hlorisana, a hlor negativno djeluje na kožu. Morska voda je bogata mineralima poput magnezija, natrija i kalcija, koji hrane kožu i čine je zdravom. Redovnim plivanjem u moru značajno ćete poboljšati izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji.

Mnogo je razloga zašto se trebate baviti plivanjem, a mi vam želimo ugodnu zabavu u ljetnim danima!