Čime štitiš tijelo, time štiti i kosu

Poznati sarajevski frizer Mahir Sinanović među čijim klijentima se nalaze ljudi svih profesija, javne ličnosti pa čak i članovi kraljevske porodice iz Dubaija, savjetuje kako pripremiti kosu za more

Kolorizacija kose

Klijenti danas žele izgledati na moru uredno i dotjerano, što je velika greška kada je kosa u pitanju. U potpunosti bi trebali izbjegavati bilo kakvo farbanje prije odlaska na more, pramenove, stavljanje bilo kakve hemikalije, jer je to izuzetno štetno za kosu. No, ukoliko to već moramo činiti, ako se ne može sačekati povratak s godišnjeg, onda je preporuka da se uradi kolorizacija kose.

Zaštita kose

Jedna uvažena frizerka svojevremeno je rekla: “Čime štitiš tijelo, time štiti i kosu”. Naša koža je napravljena 80% od vode, kao i kosa. S kremom koju koristimo za tijelo, sprejem koji koristimo za tijelo, slobodno možemo zaštititi i kosu da nam se ne bi osušila ili dehidrirala. 

Efekti morske soli

Bilo bi poželjno da se kosa svaki dan ne šamponira, da ostane na njoj morska so, koja je puna minerala i drugih stvari koje su dobre za cijeli organizam baš kao i za kosu.

Šišanje nije poželjno

Prije odlaska na more nije poželjno ni vrhove šišati, jer ostaje otvorena dlaka zbog friškog reza. Dolazimo u kontakt s morem i toplotom kada ona zbog toga više puca nego obično. Sve to treba ostaviti nakon povratka s godišnjeg odmora i uraditi generalni tretman – od šišanja do farbanja. Također, kada se vratite s odmora kosu možete nahraniti prirodnim pakungom kao što je učinkoviti pakung od jestivog kokosovog ulja, kojeg kosa dobro apsorbira. Nanosi se cijelom dužinom i ostavlja preko noći. Maslinovo ulje ne treba stavljati na kosu. Nikakvog efekta nema. To je samo mit.

Zaštita kose vaših mališana

– Klijenti su često u potrazi za odgovorom kako njegovati kosu svoje djece. Njihova kosa je općenito mekše strukture nego kosa odraslih. Preporučuje se da se dječaci šišaju što kraće, dok se djevojčicama na moru ne smiju vezati pletenice. One stišću kosu zbog čega dolazi do oštećenja. Kosu svoje djece možete zaštititi istim mjerama kao i svoju.