IT industrija polako ali sigurno razbija popularnost reality show gluposti i vraća inteligenciju u modu. To zaključujemo iz razgovora s Tatjanom Vučić, izvršnom direktoricom Bit Alijanse

 

Razgovarala: Ika Ferrer Gotić

 

Povodom održavanja PANTHEON konferencije “Digitalizacija 2019 u praksi”, koja će se održati 13. juna u Sarajevu, u Hotel Hills, razgovarali smo s Tatjanom Vučić, izvršnom direktoricom Bit Alijanse, također panelisticom okruglog stola u sklopu konferencije.

Vodič za budućnost

Žena na čelu tehnološke alijanse je zacijelo nešto na što ste veoma ponosni. Svojim radom ste omogućili da IT branša više nije samo isključivo okruženje gdje muškarci vode glavnu riječ. Koliko je danas IT milje drugačiji od nekadašnjeg?

– Izuzetno mnogo rada, odricanja i ulaganja u moju viziju budućnosti BiH dovelo me je do ove pozicije, veoma snažne i moćne, a opet veoma teške i predinamične. Rekla bih veoma “muške pozicije”. Ponekad pomislim da ni bataljon muškaraca ne bi izdržao ovaj tempo, ali kako inače imam mnogo “muških osobina” i energije za bar bataljon ljudi, onda mi je ovo okruženje sasvim prirodno. Kada pričamo o samom IT miljeu nekada i sada, to je jedna od rijetkih industrija u kojoj se isključivo cijene znanje i inteligencija, pored svih vještina i iskustava koji im daju dodatnu vrijednost. Ova industrija ne zavisi ni od vremena ni od prostora, ni od bilo kog drugog faktora, zato je toliko volim i ponosna sam što sam dio nje. Jedino i isključivo je važno znanje i sve ono što možete s njim da učinite, različitim tehnologijama vizionarski mijenjajući budućnost generacija koje dolaze. Biti u ovoj industriji znači uticati na budućnost direktno, odmah danas.

Konačno, današnji IT milje vraća inteligenciju u modu razbijajući popularnost reality show gluposti koje se dešavaju oko nas. BiH je dosta dubioza, vrijeme je za industriju koja nas vodi u perspektivnu budućnost i diže kompletno društvo na daleko viši nivo svijesti i razvojnog statusa.

Privilegija je biti dio takve priče, i kako rekoste, voditi jednu od glavnih riječi odnosno igrati jednu od glavnih uloga u svemu ovome.

Imajući u vidu Vaše bogato internacionalno iskustvo u obrazovanju i radnom iskustvu, kako gledate na položaj BiH u regionalnom tehnološkom smislu? 

– Ja sam vizionar, oduvijek. Gledam mnogo daleko. Strateški. Gledam budućnost ne samo svoju i svoje dječice, već svih ljudi oko mene, ali najviše onih generacija koje tek dolaze. Upravo iz tih razloga sam ovdje, da na osnovu svih internacionalnih iskustava dovedem ovdje budućnost koju sam vidjela u dalekim razvijenim zemljama. Ovdje sam da ubrzam dolazak budućnosti, koja se tamo negdje već uveliko dešava. Kroz svoj dugogodišnji rad i djelovanje na ovim prostorima konstantno izazivam one intelektualno najjače koji mogu da odgovore svjetskim standardima, tu sam da ih prepoznam i da se ujedinim zajedno s njima kako bismo što prije poveli našu državu ka poziciji regionalnog tehnološkog lidera.

Veoma sam optimistična!

Angažirani ste i kao analitičarka na high-tech evropskim projektima. Koje iskustvo možete prenijeti na tranziciju naše zemlje? 

– EU projekti treba da nam služe kao guideline u kom smjeru dalje treba da idemo, kako da se krećemo, šta treba da nam budu konačni ciljevi. Ne deklarativno, već suštinski. Ne koliko ćemo novca zgrabiti iz nekog evropskog fonda, već koja će biti konačna vrijednost koju će taj isti novac generirati. To treba da nam bude misao vodilja, a ne obrnuto. Svaku markicu iz inostranih fondova trebamo iskoristiti na najbolji mogući način da bismo što prije izašli iz vječite tranzicije i da se počnu ugledati na nas svi oni koji su se nekada ugledali na bivšu Jugoslaviju kada smo bili sila, a ostaviše nas daleko iza sebe. Sve to je suštinski tu, u našem narodu, samo je potrebno da dođemo sebi što prije, da se osvijestimo i shvatimo gdje smo bili, gdje smo sada, a gdje možemo biti. Nema tu mnogo filozofije, to je čista logika. Zdrava logika.

 Koji su potencijali digitalne tranzicije BiH, a koje su realne šanse za digitalna dostignuća?

– Bit Alijansa svakim danom dokazuje spremnost naše IT industrije da se uhvati u koštac s najvećim izazovima u domenu digitalne transformacije, samo treba da istrajemo na tom putu. Mnoge naše kompanije članice rade za velika svjetska tržišta i renomirane svjetske tech kompanije, tako da je evidentno da imamo potrebne resurse. Preostaje da budemo dovoljno odvažni da vjerujemo u sve ono što možemo čak i kad drugi pokušavaju da nas opstruišu. Digitalizacija je, definitivno, jedino što nas može kao državu spasiti od svih nepotrebnih gluposti koje koče normalan razvoj.

Uvijek se vraćam na isto: samo ujedinjenim snagama možemo da iznesemo svjetske poretke koji više nisu izbor već osnovna potreba egzistencije jednog naroda, ekonomije, države. Slogan Bit Alijanse “united to develop more” je formula uspjeha digitalne transformacije Bosne i Hercegovine.

Bit Alijansa je kroz svoj IT Manifest dala značajnu postavku strateških ciljeva i popratnih prijedloga njihove realizacije u svakom stubu Triple Helix modela predstavljenog sinergijom djelovanja povezanosti tri osnovne komponente: obrazovanje-zakonodavstvo-industrija. U ovom strateškom dokumentu je detektovan potencijal razvoja naše IT industrije kao i prijedlozi rješavanja najvećih problema u procesu digitalne transformacije.

 Koliko Vam je važna saradnja platforme Datalab i Bit Alijanse?

– Izuzetno, jer je pokazatelj u kom smjeru treba da idu oni koji su dorasli zadatku da uđu u proces digitalne transformacije, egzistiraju u njemu koliko je potrebno, i digitalno transformirani izađu kao pobjednici. Upravo odziv na PANTHEON konferenciju dokazuje da naše članice imaju osviješten stav i potreban potencijal za uspjeh u novoj digitalnoj eri. Kucnuo je čas da napravimo odlučujuće korake, korake koji nas vode u savremene svjetske tokove. Svakodnevno gledajući brilijantne umove koji čine Bit Alijansu, odgovorno tvrdim da tu i pripadamo. Vjerujem da će nas ova konferencija i Datalab platforma približiti cilju.