Stres je neminovnost koju donose moderno doba i užurbani stil života. Među brojnim načinima kako se izboriti protiv njega, izdvojili smo jedan, dokazano efikasan.

Piše: Indira Delić

Putovanje u egzotične krajeve. U to su se uvjerili naši sagovornici, Sanjin i Amela Bubalo, vlasnici turističke agencije Visit Konjic, Emina Zukić, studentica iz Sarajeva, te Elma Zećo, izvršna urednica Ladies In magazina. U potrazi za prijeko potrebnim odmorom i opuštanjem, otisnuli su se na daleke destinacije, na kojima doslovno važi životna mantra: #samoopušteno!

Mauricijus

Mauricijus je najbolje posjetiti u periodu od oktobra do februara, kako biste mogli maksimalno uživati u svemu što ovo mjesto nudi. To su u prvom redu bijele pješčane plaže i topli, tirkizno-zeleni Indijski okean i prekrasne botaničke bašte.

– Na Mauricijus vrijedi otići i zbog prelijepih planinskih predjela, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Krenuli smo od grada Maheburg i Blue Bay na jugoistoku, zatim dalje prvo na jug, zapad, sjever i putovanje završili na istoku. Nakon dvije noći u Maheburgu, posjetili smo Le Morne, čiji je krajolik upisan na UNESCO listu svjetske baštine Afrike. Otišli smo i u La Vanille park prirode. To je bio poseban doživljaj za našeg sina. U parku su najzanimljivije velike kornjače stare i po 150 godina. Prirodni fenomeni Gris Gris, Rochester Falls, plaže Riambel, St. Felix predstavljaju mjesta koja smo posjetili na turi do naše nove destinacije, Le Morne Beach. Ova plaža je, definitivno, jedna od ljepših na Mauricijusu složili su se Sanjin i Amela Bubalo, vlasnici turističke agencije Visit Konjic, koji su s dvogodišnjim sinom Farisom nedavno boravili u ovoj otočnoj državi.

sdr

Zanzibar

Zanzibar je oivičen dugim plažama od najfinijeg bijelog pijeska, duž kojih se uzdižu kokosove palme. Najveći je proizvođač karanfilića u svijetu, a ovdje možete uživati i u plantažama manga, narandže, grejpfruta, banana, ananasa… I kafu s drveta ovdje možete ubrati sami. Na Zanzibaru je sve čista egzotika i sve je tako opušteno.

– Zanzibarci su iznimno društven i srdačan narod. Nisu upoznati s konceptom društvenih kompleksa i samim tim težnjom za materijalnim bogatstvom. Nemoguće je ostati ravnodušan na lokalni pozdrav “jumbo“, popraćen zaraznim smijehom, koji možete čuti i od nasumičnih prolaznika na ulici. Život je doista usporen i miran, bez ikakvih opterećenja današnjeg svijeta, medija i društvenih mreža. Za njih je definicija bogatstva okupljanje cijelog komšiluka radi gledanja večernjeg programa na TV-u, ispričala je istakla je Emina Zukić, studentica iz Sarajeva.

Bali

Bali se smjestio u blizini ekvatora, na mjestu gdje Indijski prelazi u Tihi okean. Zbog njegove egzotične prirode nazivaju ga i rajem na Zemlji. Okean krase visoki valovi, koji privlače ljubitelje surfanja. Odlaskom na ovaj tropski otok u prvi tren sve će vam se činiti nestvarnim zbog njegovih prirodnih ljepota.

– Bali je mjesto smirenih ljudi. Luka dobrih vibracija, u kojoj dominira #samoopušteno stav. Gdje god dođete, dočekuju vas i ispraćaju s osmijehom spajajući dlanove u znak zahvale. Veoma brzo uhvatite sebe da ste se isto počeli ponašati i kažete da bi vam za još dvije sedmice boravka u Indoneziji slobodno mogli dati i državljanstvo. Ovaj otok hramova mjesto je hinduizma i hinduističke kulture. Svuda se osjeti religioznost hindusa. Oni kao da nisu opterećeni materijalnim stvarima. Okrenuti su duhovnosti i vole ulagati u svoje rituale. Bali ima neobjašnjivi ritam koji mjesečno privlači u posjetu između 500.000 i 700.000 ljudi. I nije vam dovoljno doći jednom. To iskustvo se mora ponoviti, jer takav osjećaj opuštenosti ne postoji u Evropi – ispričala je Elma Zećo, izvršna urednica Ladies In magazina.