Posebno ljeti želimo lagano koračati kroz život. Usklađeni s takvim stilom življenja su i naši lepršavi recepti koji će probuditi vašu želju da na svojim stolovima servirate nešto drugačije

Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa.

Instagram: Rawfoodism; Facebook: Mima’s vegan bakery

 Salsa od kvinoje i graha

Sastojci:

1 šolja kuhane kvinoje

1 konzerva graha

1/2 šolje sjeckanog crvenog luka

1/2 šolje sjeckane crvene paprike

1/2 šolje sjeckanog paradajza

2 kašike peršuna

2 kašike usitnjene chili papričice

1/4 kašičice kima

maslinovo ulje

Priprema

Pomiješajte sve sastojke. Možete jesti kao salatu, s tortilla čipsom, ili napravite tacose od listova zelene salate, koje ćete napuniti ovom smjesom.

Sorbe od jagoda

Sastojci:

2 šolje smrznutih jagoda

5 hurmi

1/4 šolje nekog biljnog mlijeka

Priprema

Blendirate jagode i hurme. Nakon što se sjedine, dodate mlijeko. Možete odmah servirati ili zamrznuti, pa koristiti kasnije.

Po želji za ukrašavanje možete koristiti: zrna kakaa, orašide, sjemenke konoplje ili chia sjemenke.

 Osvježavajuća limunada

Sastojci:

1/2 sjeckanog krastavca

2 limuna

korica 1 limuna

šaka listova mente

6 šolja vode

Priprema

U bokal stavite sjeckani krastavac, zatim koricu limuna i sok dva cijeđena limuna. Dodajte listove mente i vodu. Stavite u frižider najmanje pola sata, ili čak nekoliko sati, kako bi se okusi spojili. Što duže stoji, to će biti ukusnije.

Čokoladni sladoled s višnjama i bademima

Sastojci:

4 smrznute banane

2 šolje višanja

1/3 šolje kakaa

1/4 šolje bademovog putera

1/2 šolje bademovog mlijeka

1/4 šolje kakao zrna

1/4 šolje badema u listićima

1/4 šolje sjeckanih višanja

Priprema

Blendirate banane, višnje, kakao, bademov puter i bademovo mlijeko dok se ne sjedine. Prebacite smjesu u zdjelu i umiješajte zrna kakaa, listiće badema i sjeckane višnje. Zamrznuti preko noći. Prije serviranja izvaditi na 10-15 minuta. Zamrznuto može stajati i 2-3 sedmice.