Mateyaneira: Modni duo regiona

Iza brenda Mateyaneira stoje dvije mlade magistrice modnog i produkt dizajna – Neira Sinanbašić iz BiH i Mateja Dujić iz Hrvatske. Ove dame počele su sarađivati iz želje da stvore jednostavan, ali pamtljiv dizajn, bez uplitanja u komplicirane forme, slojeve, uzorke i boje. Stvaraju snažne i svevremenske komade visoke mode, njegujući minimalističku estetiku i vrijednosti

Piše: Indira Delić; Foto: Franjo Matković

Kada se spoje dugogodišnje prijateljstvo, talent i ljubav prema modi uspjeh je neminovan. Brend Mateyaneira, koji su osnovale dvije prijateljice iz školskih klupa – Neira Sinanbašić i Mateja Dujić, polako, ali sigurno osvaja bh. i hrvatsko tržište.

 Čari dizajna

Ove magistrice produkt dizajna vole minimalistički pristup dizajnu. Rade mnogo na krojevima, a posebnu pažnju posvećuju materijalima i njihovom kvalitetu. Istančanim ukusom za modu osvojile su veliki broj klijentica koje im već neko vrijeme poklanjaju svoje povjerenje.

Naša priča počinje u srednjoj Umjetničkoj školi u Kiseljaku, gdje smo se upoznale. Postale smo prijateljice i znale smo da ćemo jednog dana napraviti nešto zajedno kada za to dođe vrijeme. To vrijeme je došlo 2016. godine, nakon završenih fakulteta, rada na samostalnim projektima, stjecanja iskustva u oblasti mode, stylinga, kostimografije, produkt dizajna… S prvom kolekcijom CUT- zajednički projekat postao je brend – kazale su Neira i Mateja.

Svaka kolekcija je posebna. Inspiraciju crpe iz materijala na osnovu kojih nastaju skice u skladu s njihovim željama, te s onim što bi same nosile. Tokom procesa izrade dešavaju se mnoge izmjene na inicijalnoj ideji, što je, ustvari, čar dizajna.

Do sada smo imale pet kolekcija, svaka od njih je specifična na svoj način, počevši od inspiracije, pa do izrade, no nešto što ih sve veže su ženska odijela koja su nam signature piece. Volimo minimalistički pristup dizajnu, radimo mnogo na krojevima, a posebnu pažnju posvećujemo materijalima i njihovom kvalitetu. Odjeća koju mi radimo namijenjena je svim ženama koje se pronalaze u našoj estetici. Možemo reći da su to većinom poslovne žene koje preferiraju netipična odijela, no uvijek imamo i nešto što bude odabir maturantice ili, ipak, rokerice – istakle su naše sagovornice, dodavši da su i s poznatim ličnostima s kojima su radile imale veoma dobru saradnju.

Veoma smo sretne što smo čest izbor Ivane Paradžiković kojoj savršeno pristaju naša odijela, njenom stilu i karakteru. Izdvojile bismo još saradnju i sa Severinom za koju smo također radile i scenske kostime, što je posebno osvježenje u kreativnom izražaju.

Spora moda

Neira i Mateja vole nositi, prije svega, kvalitetnu odjeću, onu koja ne traje samo jednu sezonu.

– To, naravno, uvijek nešto više košta, no dugoročno se bolje isplati kupovati kvalitet nego kvantitet. Nadamo se da će zaživjeti trend tzv. spore mode i da će ljudi početi savjesno trošiti svoj novac. Od dizajnera s naših prostora nosile bismo komade iz kolekcija Marka Fehera – ističu dizajnerice, koje vole nositi i vlastite kreacije.

Posebno su ponosne na posljednju kolekciju inspiriranu modom koju su gledale na svojim majkama tokom odrastanja. Dodavanjem modnih dodataka i muških odijela osvježena je estetika već prepoznatljivog dizajna, te je utkana jedna nova nota koja se odlično uklopila u cijelu priču.

– Smatramo da je moda individualna stvar i ukoliko se neko obuče vođen vlastitim osjećajem, u skladu sa svojim trenutnim raspoloženjem, i ukoliko je zadovoljan onim što vidi u ogledalu, ispunjeni su uvjeti za savršen styling.

Zauvijek svoje

Možemo reći da pripadamo generaciji koja je imala ispunjeno i aktivno djetinjstvo. Jedva smo čekale buđenje i novi dan kako bismo se nastavile igrati, završiti neki crtež, neki dječiji projekat ili ponovo “prekucati” Super Marija. Uvijek ćemo raditi nešto svoje i za sebe, jer to nas čini sretnim i ispunjenim – govore Neira i Mateja.

 Spremamo se za Sarajevo Film Festival

Kolekcija inspirirana odjevnim kombinacijama koje su dizajnerice posmatrale na svojim majkama tokom odrastanja imala je odlične kritike modnih znalaca. Kreacije obiluju toplim zemljanim tonovima i zanimljivim dezenima.

– Nakon nekoliko mjeseci i prezentiranja nove kolekcije proljeće/ljeto 2019. pod nazivom Retro Restart na Ljubljana Fashion Weeku i Bipa FASHION.HR-u, te Fashion Weekend Skopje, posvetile smo se osmišljavanju kreacija za crveni tepih Sarajevo Film Festivala.