Emina Smaka: Uvijek drugačija stilistica

“Izbor garderobe koju neko treba da nosi veliki je izazov, no upravo to je ono što je zanimljivo u ovom poslu”

– Svijet mode je mjesto kojem sam uvijek željela pripadati! Nisam znala na koji način i u kojoj ulozi, ali sam oduvijek željela biti dio toga. Styling, definitivno, nije bio moj prvobitni izraz kreativnosti. Tokom godina moja interesovanja u području mode su se mijenjala i čini mi se da je sve nekako vodilo upravo stiliziranju. Sve počinje s mojim blogom HENA, nastavlja se preko kratkog modelinga, pa do asistiranja fotografima, kada sam se, zapravo, prvi put i upoznala s ozbiljnijim photo shootingom – kaže Emina Smaka, poduzetna stilistica, koja je u svom dosadašnjem radu osmišljavala stylinge javnim ličnostima BiH, te bila angažirana na dragocjenim modnim editorijalima.

 Usklađivanje vizija

Njena profesionalna priča stilistice počinje nenadano još dok je radila kao asistentica fotografu za brend Alma Ras. Na snimanje je pozvana s drugim zadatkom, ali rukom sudbine polako stiže na mjesto koje joj pripada tako da ju je već za drugu kampanju poznati domaći brend angažirao kao stilisticu.

Saradnje su se počele nizati, a kao najznačajnije izdvaja rad s pjevačima Damirom Imamovićem i Dinom Merlinom, modelima poput Enise Njemčević i Selme Hadžiosmanović, glumcem Albanom Ukajom i Majom Jurić, te uz Almu Ras također brendove Dresscode by Prevent i Magazu.

– Izbor garderobe koju neko treba da nosi veliki je izazov, no upravo to je ono što je zanimljivo u ovom poslu. Svaki put morate na drugačiji način pokazati vašu kreativnost. Uvijek se trudim da se prije snimanja upoznam sa stilom mog klijenta ili klijentice. Vodim se time da im se dopada outfit, ali da sam i ja zadovoljna istim – pojašnjava Emina svoj način rada.

Prvi korak u osmišljavanju stylinga uključuje konsultacije s klijentima, a potom fotografom ili fotografkinjom koji će biti njeni partneri u studiju kako bi im se uskladile vizije. Nakon toga slijede sati istraživanja te izrada mood boarda koji Emini služi kao inspiracija prije, ali i tokom snimanja.

– Mood board se pokazao kao najbolji način za izražavanje vizije koju imate, jer ju je često teško objasniti riječima – kaže Emina, čiji je san da jednoga dana radi za vodeće modne časopise.