Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je održana promocija studentskog bloga na kojem studenti treće godine Odsjeka za komunikologiju/žurnalistiku objavljuju svoje autorske priče o mladima.

Ova promocija je uglavnom inicirana idejom da pokažete i dokažete da sve što zamislite možete da ostvarite vrlo kvalitetno, često kvalitetnije od onih koji vas obeshrabruju“, ističe prof.dr. Lejla Turčilo.

Blog je kreiran kao praktični dio nastave iz predmeta Online novinarstvo, pod mentorstvom prof. dr. Lejle Turčilo i asistentice Lamije Silajdžić. Studenti treće godine Komunikologije/Žurnalistike, već drugu godinu zaredom imaju priliku steći praktično novinarsko iskustvo objavljujući svoje autorske priče, intervjue i videopriloge, a centralna tema je „Mladi u Bosni i Hercegovini“. Na adresi  fpnmladi.wordpress.com su objavljeni intervjui sa mladim i uspješnim ljudima te pozitivne i motivirajuće priče o raznovrsnim temama – od politike, preko umjetnosti, kulture, sporta do lifestylea.

Blog „Studenti o mladima“ od ove godine obogaćen je sa 64 nove objave, na kojima do sada broji 10 500 pregleda te 4 000 posjetitelja. Studenti Odsjeka za komunikologiju/žurnalistiku su se uhvatili u koštac sa vrlo kompleksnim i društveno korisnim temama koje su obradili poput pravih profesionalaca. Mladi i narkomanija, Kultura, umjetnost i mladi,  Rodna (ne)ravnopravnost, Da li mladi žive na margini društva?, Život transrodne osobe na Balkanu, Kako izgleda život mladog čovjeka na selu?, samo su neki od naslova priča koje možete pronaći na blogu „Studenti o mladima“.

Blog Studenti o mladima poštuje etičke standarde profesije i pretenduje da se u budućnosti etablira kao news portal i jedinstven medij koji će osigurati medijski prostor mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Rad bloga ove godine je podržalo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.