Nakon što su protestanti za prava životinja, zbog korištenja životinjskog krzna, prozvali modnu kuću Prada tokom revije za resort kolekciju u New Yorku, stigao je odgovor

WWD i New York Times u svojim su člancima naveli kako je Pradina resort kolekcija razbjesnila protestante i aktiviste za prava životinja, a na mail adresu italijanske modne kuće stigle je hiljadu poruka koje apeliraju na promjenu poslovanja kada su u pitanju materijali koje kuća koristi pri kreiranju svojih odjevnih komada. Nedugo nakon toga, Prada grupacija objavila je na svom Instagram profilu kako se, u saradnji s Fur Free Allianceom, odlučila odreći životinjskog krzna te kako će ženska kolekcija za proljeće/ljeto 2020. biti fur-free, a njihova najava polučila je odobravanje velikog broja njihovih fanova.

  • Inovacija i socijalna odgovornost važni su za Prada grupaciju, a naša fur-free politika nastavni je dio tog angažmana. Fokusiranje na nove materijale omogućit će našoj kompaniji da pomiče granice kreativnog dizajna te da pritom bude više etički orijentirana – izjavila je Miuccia Prada.

Italijanske kuće Prada i Miu Miu tako su se pridružile drugim velikim modnim brendovima koji su odlučili reći ne pravom krznu postajući tako dijelom globalnog pokreta. Chanel, Burberry, Gucci, Jimmy Choo i Michael Kors samo su neki od brendova koji su, u suradnji s Fur Free Allianceom, uveli hvalevrijedne promjene. Radi li se o osvještavanju ili samo o pritisku te bojazni da bi ne uvođenje promjena moglo rezultirati padom prodaje, ne znamo, no to na kraju nije niti toliko bitno. Konačan rezultat ono je što je mnogo važnije. (elle.hr)