Južnoafrička djevojčica rođena s HIV-om (virus ljudske imunodeficijencije) sada je postigla devetogodišnju remisiju bez lijekova, ostavljajući istraživače oduševljene izgledom agresivne rane intervencije kao potencijalnog “lijeka” za virus.

– Ovaj slučaj vam govori da je to moguće kod nekih beba da vide dugoročnu remisiju – rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti, dio Nacionalnog instituta za zdravlje, prema KTLA.

– Pravo pitanje će biti koji postotak rano liječenih beba će postići taj rezultat? Ne znamo.

Slučaj ovog djeteta – sada devetogodišnjeg – smatra se trećim poznatim slučajem dugoročne remisije HIV-a nakon rane intervencije. Druga dva slučaja, jedan u Francuskoj i drugi u Sjedinjenim Državama, dogodili su se pod sličnim okolnostima. Prema USA Today, mlada osoba u Francuskoj postigla je remisiju u svojim tinejdžerskim godinama bez svakodnevnog liječenja lijekovima. Slično tome, beba Mississippi rođena s virusom ostala je u remisiji gotovo dvije i po godine prije nego što su ljekari uspjeli pronaći bilo kakav trag virusa u njezinoj krvi.

U slučaju južnoafričkog djeteta, čiji su rezultati predstavljeni na konferenciji IAS-a o nauci o HIV-u, ona je dobila agresivan tretman za virus 40 sedmica počevši od njena dva mjeseca života. Sada, dok naučnici ne vide znakove virusa u njezinoj krvi, stanice imunološkog Sistema koje se vide ne mogu se replicirati. To je rezultat koji istraživači pripisuju njenom tretmanu kao novorođenčeta.

Iako je ovaj ishod poželjan, samo treći slučaj u više od 30 godina donosi ovakve rezultate. To je, prema nekim stručnjacima, razlog za vrlo oprezan optimizam. Sada nije vrijeme za one koji su na dugoročnim lijekovima za HIV / AIDS prestati. To je samo korak u pravom smijeru prema lijeku.

– Iako lijekovi imaju rizike, prednosti daleko nadmašuju rizike – izjavio je autor studije Avy Violari za TIME. “U ovoj fazi ne preporučujemo da bilo koje dijete prestane liječiti.