Vaše dijete je tvrdoglavo i svojeglavo? Ne brinite se, imamo odlične vijesti za vas

Clint Edwards otac je troje djece i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu. Nedavno je na svom blogu podijelio vlastito iskustvo i potkrijepio ga istraživanjem koje vraća nadu roditeljima tvrdoglave djece.

  • Kada moja sedmogodišnja kći Norah nagne glavu u stranu, pogleda vas u oči i skupi usne, tada obično odluči ne napraviti ono što joj je rečeno. Takav izraz lica zovemo njenom “zločastom facom”. Jednom sam joj rekao da ne pije puno vode prije spavanja, nakon čega je ona napravila upravo to – popila puno vode. Svaki put kad nam pokaže svoju “zločastu facu” govorimo joj da prestane. No ona nikada ne prestane, nego sve radi po svom”, požalio se Clint i dodao kako malena svakodnevno testira njihove granice, no i da je svjestan da će zbog toga odrasti u snažnu ženu koja zna šta želi.

A da je bio u pravu potvrdilo je i istraživanje objavljeno u časopisu American Psychological Association. Prema rezultatima tog istraživanja, tvrdoglava djeca imaju veće šanse postati uspješna.

Studija je obuhvatila djecu u dobi od osam do 12 godina. Ocijenjene su im različite osobine, a jedna od najvažnijih bila je upornost. Četrdeset godina kasnije istraživači su ih odlučili ponovno proučiti. Prkos, buntovnost i kršenje roditeljskih pravila pokazali su se kao najbolji pokazatelji uspjeha u odrasloj dobi.

Autorica istraživanja Donna Gorman objasnila je kako takva djeca mogu biti više kompetitivna u školi, ali i zahtjevnija kao odrasli ljudi.

Clint je priznao kako ga je ovo istraživanje umirilo.

“Ponekad ležim i razmišljam hoće li moja djevojčica ikad prestati biti tvrdoglava. No, onda se sjetim da su sve te poteškoće na koje nailazimo s njom zapravo dio većeg plana koji joj nagoviješta blistavu i uspješnu budućnost”, zaključio je. (index.hr)