Šarmantna Džena Zeničanin, prepoznatljivo lice Hayat TV-a, velika je zaljubljenica u sport i fitnes, koje doživljava svojim ispusnim ventilima. Ljubav prema sportu naslijedila su i njena djeca – sin Zlatan i kćerka Lana, što je veoma raduje

Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar i Vanja Lisac

Televizijska kuća Hayat iznjedrila je veliki broj talentiranih novinara, prezentera, urednika, producenata…  Kroz ovaj medij prodefilirala su imena koja su danas dio vodećih bh. kompanija. No, dama koja je ostala vjerna Hayatu i za koju, definitivno, možemo kazati da je dijete ovog medija je Džena Zeničanin.

Iako novinarstvo nikada nije bilo njena želja, jer je studirala ekonomiju, na nagovor starijeg brata odlučila je otići na audiciju koju je, sad već davne, 1996. godine raspisao Hayat.

–  Na konkurs sam došla prilično nespremna, samim tim, ne očekujući da ću biti primljena. Tada, od 20-ak kandidata primljeni smo samo brat i ja, a da nisu ni znali da smo u srodstvu. Sjećam se da je na audiciji bio kolega Adnan Rondić i tako je sve krenulo. Ostala sam gdje jesam, a brat je veoma brzo napustio poziciju na koju se prijavio. Šta to, zapravo, znači? Znači da novinarstvo ne mora biti vaš izbor, ali veoma brzo uđe pod kožu i teško da možete izaći iz toga. I evo me, 23 godine poslije. Mogu reći da radim posao koji volim i koji me ispunjava. Specifična smo sredina, poput porodice, vjerujem da me je i to zadržalo u ovoj kući – počinje svoju priču Džena.

Dobra organizacija   

Džena posljednjih 12 godina uređuje projekt Ispuni mi želju, koji nažalost pokazuje surovu stvarnost života u BiH. Rad na takvim emisijama veoma utječe na nju, dječija suza i tuga je, kako kaže, emotivne unište. Razmišlja o njima dugo nakon snimanja.

Posebno se sjećam pisma adresiranog na moje ime. U njemu je bio crtež naslikan rukom djevojčice od nekih 8, 9 godina. Crtež je prikazivao porodicu koja je naslikana tužno uz opis pisan rukom djevojčice: “Ovo je moja tužna porodica, molim vas posjetite nas”. Ovo pismo, crtež i priča koju sam uradila su me zaista rastužili. Prenijela sam je u svoju porodicu, jer nisam mogla napraviti emotivni balans između profesionalnog i ličnog. Na svu sreću, porodica uz malu pomoć i podršku danas živi lijepo. Imaju mnogo više od onog što su imali prije našeg dolaska. Djevojčica Elma nije više tužna – kaže Džena, dodajući da njen posao pored emotivnih, tužnih situacija ima i onih veoma lijepih. Ističe se veliki broj sklopljenih poznanstava kao i novinarskih putovanja.

Mnogo sam putovala i to su zasigurno najljepši momenti ovog posla. S obzirom na to da sam radila u Redakciji zabavnog programa putovanja su uvijek bila opuštena bez pritiska. Kada odeš na ovakav poslovni put imaš zadatak, ali i mnogo slobodnog vremena. Tako da se uz dobru organizaciju sve stigne, profesionalno uraditi posao, zbog kojeg smo i otišli, ali i kvalitetno odmoriti. Što bi rekli, ugodno s korisnim. Kroz moje dugogodišnje djelovanje na Hayat TV-u bila sam u Parizu, Londonu, Pragu, Budimpešti, zatim u Tunisu, Turskoj, Egiptu… Ipak, iznenadit ćete se kada kažem da mi je u sjećanju ostalo putovanje u Bihać na tradicionalnu unsku regatu. Kako je to bilo nezaboravno iskustvo u kojem smo učestvovali! Snimali smo reportažu, ispadali iz čamca, vraćali se, gubili kameru i tako dalje. Bilo je zaista mnogo adrenalina i avanture. Reportaža je bila stvarna bez televizijskih uljepšavanja i izuzetno dobra.

Njen radni dan počinje i završava kafom. Taj topli napitak joj je veoma važan. Voli svoj život i zahvalna je za sve što ima. Uz dobru organizaciju i pozitivnu energiju tvrdi da čovjek može postići sve.

Svaki čovjek bi trebao napraviti balans između privatnog i poslovnog, ali neminovno je da se atmosfera, raspoloženje i energija prenosi s jednog na drugo. Ako je čovjek ispunjen, ako dolazi na posao sretan, sigurno je i pozitivniji i produktivniji. S druge strane, poslovni uspjeh doprinosi osjećaju sreće i kada takvi dođete kući možete se opušteno posvetiti porodici i uživati u zajedničkim trenucima.

 Izgubi da bi dobio

Džena je velika zaljubljenica u sport, posebno fitnes. Trenira cijeli život.

Da sam imala više sreće ili mogućnosti, sa sigurnošću mogu reći da bih bila profesionalna sportiskinja. Drago mi je da danas sve više populacije trenira ili vodi računa o zdravom načinu života. Kada sam trenirala znali su mi govoriti: “Ti si ‘luda’, zašto toliko treniraš?” Danas je trenirati in i zaista mi je drago što se sve više ljudi opredjeljuje za ovakav stil života. Upravo zato sam i pokrenula projekt Izgubi da bi dobio, jer sam smatrala da je pogodan momenat da pružimo šansu i onima koji trebaju dodatnu motivaciju. Sretna sam što je projekt doživio veliki uspjeh i s ponosom mogu reći da radimo i II sezonu – rekla je urednica.

Ona smatra da je neophodno vježbati i da lični trener može biti dodatna motivacija ili podsticaj, ali da svakako bez njega možemo.

– Preporučila bih moje omiljene vježbice koje jačaju stomak, donji dio leđa i stražnjicu. Dakle, svaki dan čučnjevi, iskorak, trbušnjaci i istezanje leđa. Bilo bi lijepo prakticirati masažu tijela redovno, a ne samo kad nas nešto boli.

Iako je trenutno angažirana na projektu koji je osvojio gledatelje –Izgubi da bi dobio, sezona II, u budućnosti bi se voljela okušati i u plesnim projektima.

– Voljela bih se okušati i u nekom plesnom showu. Mislim da bih mogla pokazati mnogo toga, jer sam se dugo bavila plesom – završava Džena.

Neuspjeh, prva stepenica ka uspjehu

Dženina najdraža životna uloga je to što je majka i supruga. Uživa u svakom koraku, uspjehu svojih nasljednika koji je čine ponosnom.

Suprug i ja našoj djeci želimo biti podrška i iskreni prijatelji. Djeca su aktivna u sportu tako da mnogo vremena provodimo u njihovim sportskim aktivnostima. Zlatan dugo trenira fudbal u FK Željezničar, a Lana igra košarku u KK Play off. Radujemo se njihovim utakmicama, navijamo za njih, ali ih učimo i da je neuspjeh prva stepenica ka uspjehu.