U potrazi za suočavanjem sa složenim socijalnim, ekonomskim, ekološkim i ljudskim pravima kroz dokumentarističko pripovijedanje i obrazovanje

Foto: Zijah Gafić

Sarajevo će od 9. do 11. maja ugostiti “VII/Sedam/-Festival slike”- prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva. Organizator festivala je novoosnovana Akademija VII – projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII. Organizator Festivala, Akademija VII će u maju 2019.godine otvoriti stalnu kancelariju u Sarajevu.

Festival slike predstaviće svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Festival će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera će biti besplatan i otvoren za  javnost.

Akademija VII, organizator Festivala slike u Sarajevu, je novi projekat Fondacije VII i partner  foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH. Misija ovog projekta koji će usko sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane žene i muškarce iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni  dio ovog projekta.

Gary Knight, osnivač Akademije VII je sretan što može najaviti njihovo prisustvo u regionu i dodaje-Sarajevo, Bosna i Hercegovina i region Balkana su duboko urezani u kulturu VII. Foto agenciju VII su osnovali fotografi koji su pokrivali rat u BiH od 1992 do 1995 godine kao i bivšoj Jugoslaviji. Ovdje smo stekli prijatelje, ostvarili duboke veze s ljudima u regionu i oduševljeni smo što se ponovo vraćamo u BIH i što ćemo ovdje uspostaviti  stalno prisustvo. Želimo da pomognemo u rješavanju  nekih gorućih pitanja koja su još uvijek prisutna i nakon 25 godina.

Neki od tih fotografa su Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat. Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu. Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. I ZIjah i Sara se intenzivno bave postkonfliktnom Bosnom i Hercegovinom.

Tokom trajanja Festivala slike, osim panel diskusija, izložbe i filmskih projekcija, održaće se i dvije radionice koje će voditi fotoreporteri iz foto agencije VII. Jedna je “No Man's Land”, ženska radionica koju vode Linda Bournane Engelberth, Sara Terry i Nichole Sobecki, a druga  “After the Image”, koju vode Daniel Schwartz i Philip Blenkinsop, namijenjena onima koji  žele razvijati ideje i koncepte za izradu knjiga i/ili izložbi u galerijskim prostorima ili prostorima kulture.

Na Festivalu slike publika će moći prisustvovati  prezentacijama mnogih fotografa iz agencije VII. Oni će predstaviti raznovrsne poglede o pričama koje su radili i uključiće se u razgovor s publikom. Susrete s fotografima moderiraće njihove kolege fotografi koji se bave istraživanjem aspekata njihovog rada.

Publika će također imati priliku da učestvuje na raznim panel diskusijama i imaće priliku  da sluša, pita,kao i da razgovara  s našim fotografima, novinarima i misliocima iz cijelog svijeta koji se bave aktuelnim idejama u medijima i fotografiji poput recimo uloge žena u medijima u regionu  i uloge novinarstva u postkonfliktnom društvu.

Učesnici Festivala se mogu prijaviti na portfolio sesiju jedan-na-jedan sa fotografima iz foto agencije VII.

U toku Festivala slike biće otvorena i izložba “Her Take: (Re) thinking Masculinity”/”Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti ” 9.maja u 18h ALU- izložba sedam ženskih fotografkinja iz agencije VII. Izložba koja je napravljena uz podršku agencije je odraz njihove predanosti u pomicanju inkluzivnih razgovora o spolu, moći i predstavljanju.

Proslavimo vizuelne medije i grad Sarajevo! Pridružite nam se slobodno!