Prvi modni forum Rewriting fashion: We can create change, together! održan je u četvrtak u sarajevskom Klubu 1 u organizaciji FBL magazina.

Forum je na jednom mjestu okupio modne dizajnere i dizajnerice, urednice lifestyle magazina, fotografe i fotografkinje te modne entuzijaste koji su razmijenili ideje i iskustva s uvjerenjem da zajedno mogu napraviti promjene na modnoj sceni u BiH.

Šest dijelova foruma proveli su sve prisutne putem nastanka modnih kolekcija – od ideje i skice, finalnog izgleda i plasmana, pa sve do konzumenta na tržištu Bosne i Hercegovine. Kroz razgovore sa panelistima i panelistkinjama svi gosti su mogli čuti s kakvim se izazovima i problemima susreću konstruktori, krojači, modni dizajneri, urednice magazina i časopisa, fotografi i fotografkinje te modeli u zemlji u kojoj je modna industrija na margini društva.

Forum je otvorila Emina Gavrić, izvršna urednica FBL magazina kratkim predavanjem ”Globalni trendovi u modnoj industriji” u kojem je govorila o održivoj modi i proizvodnji, rastu vintage i second hand tržišta, te o etičnosti, inkluziji i socijalnim angažmanima brendova. Nakon toga je uslijedio prvi panel. Moderatorica Gasha Miladinović je sa svojim panelistima i panelistkinjama Milanom Senićem, Markom Feherom, Belmom Tvico-Stambol, Natašom Erić, Teom Zubović, Neirom Sinanbašić, Jasnom Hadžimehmevodić-Bekrić i Amnom Kunovac-Zekić govorila o temi “Šta znači biti modni dizajner/dizajnerica u Bosni i Hercegovini?“ Među najvećim problemima u bh. modnoj industriji su prije svega loš sistem obrazovanja, nedostatak sirovina, ali i određenog kadra, te malo tržište. U toku panela bh. dizajnerica Hatidža Nuhić je poslala video poruku u kojoj nas je odvela na set snimanja i pričala nam je o kostimografiji.

Nakon toga uslijedio je panel “Moć iza lense” sa fotografima i fotografkinjama na kojem su učestvovali Almin Zrno, Vanja Lisac, Aleksandar Arsenović, Nikola Blagojević, Aida Redžepagić i Midhat Poturović. Istaknuti su problemi s kojima se susreću fotografi danas, razgovaralo se o autorskim pravima, te o novom udruženju fotografa “BH fotografi” na čijem čelu se nalazi Midhat Poturović, a koje bi trebalo u budućnosti da zaštiti sve fotografe u našoj zemlji.

“Ko se boji Anne Wintour, još?” bila je četvrta tema foruma. Moderatorica je bila Amra Zvizdić, a panelistkinje urednice lifestyle magazina: Amela Keserović, Dijana Ćavar, Jelena Joksimović, Mersiha Drinjaković, Mea Zubac Musa, Dijana Tepšić, Maja Čengić i Elma Zećo. U toku diskusije video callom iz njujorškog Central Parka javila se bh. dizajnerica Selma Berisalić Starfinger koja dala osvrt zašto i nije tako loše biti modni dizajner u BiH.

Sam kraj foruma završen je panelom “Svijet provučen kroz filtere društvenih mreža”, moderirao ga je Jaan Amir Alić, a gosti su bili Baris Šabić, Erna Saljević i Hazim Hadžić koji se javio video callom. Razgovaralo se o moći lajkova i brojeva društvenih mreža.

Na forumu je predstavljena i odjevna kombinacija koju su kreirali AVON i Belma Tvico inspirisani novim AVON parfemom Rare Flowers Night Orchid EdP, a koja će putem FBL magazina biti poklonjena jednoj maturantici. U okviru Foruma održan je i izložbeni showroom na kojem su svoje radove predstavili Ziggy T Shirts , Articolisan, Colorscape, Emotiv, Random Concept Store, Mmm by Selma Mahmutovic, Eye Contact, Rukom, Fasada, Ni.nakit by Nina Mučibabić, Jacony i Martad nakit.

Održavanje prvog modnog foruma Rewriting fashion: We can create change, together! podržali su LG, Hendrick's gin, Avon, Zlatarna Celje i Agencija Bejtovic Communications kao i mediji Oslobođenje, Ljepota i zdravlje, Azra magazin, Gracija, Konačno petak, LadiesIn, ultra.ba, trafika.ba, bonjour.ba, bibermint, zenski.ba, furaj.ba i life.ba.