Toksične veze je teže preboljeti nego normalne veze, pa je veoma važno “staviti na papir” sve razloge zbog kojih želite prekinuti i držati se istih kada to odlučite

Iako bismo očajnički voljeli ubrzati proces prebolijevanja toksične veze, to je obično nemoguća misija i postoji niz razloga zašto je teško prekinuti loš odnos.

Što duže ostajete u toksičnoj vezi, to sve više gubite dijelove sebe i svog samopouzdanja. Ako vas vaš partner kritizira zbog stvari u kojima ste nekad uživali, prestat ćete im se radovati jer vas asociraju na loše komentare.

Samim tim gubite  dijelove sebe koje ste voljeli, ali se to događa postepeno i pri prekidu shvatate da ste u potpunosti izgubili sebe.

Osim što ste izgubili sebe, zbog toksične veze ste izgubili i prijatelje. Toksične veze snagu crpe iz izolacije, a loš partner će vas sigurno odvojiti od društva. Njima to odgovara jer vas tako niko ne može upozoriti na znakove koji ukazuju na to da vaša veza nije u redu.

Ako strepite od toga da vašem partneru ispričate nešto u strahu da ćete biti osuđeni ili nešto slično – vrijeme je da prekinete takvu vezu. (wall.hr)