Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga nadopunjavaju ribom u umaku s grožđicama, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi paradajza i govedinom
Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice koje se kuha na pari. Kus-kus je zapravo vrlo sitna tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Ovo jelo potječe iz Sjeverne Afrike gdje se poslužuje u svečanim prigodama, obično uz povrtne gulaše ili divljač.

Zrnca kus-kusa široka su oko milimetra, a kuhanom se obujam poveća čak tri puta. Tradicionalni kus-kus, koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari, teže je nabaviti, no široko je dostupna instant-varijanta koju je dovoljno kratko prokuhati i ostaviti da odstoji. Kus-kus nema izražen okus te lako upija arome druge hrane. Dok pripremate kus-kus, za porciju odvojite po šoljicu suhog kus-kusa.

Varivo daje aromu

Pravilno pripremljen, trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne gumast ili slijepljen. Može se pripremati i na pari, npr. iznad posude u kojoj se kuha gulaš ili varivo – tako će biti mnogo bogatijeg okusa. Kuhani kus-kus u frižider će se održati do tri dana. Dobro ohlađen, odličan je dodatak raznovrsnim salatama.

Odličan kao prilog

Kuhani kus-kus bit će mnogo ukusniji ako ga začinite maslinovim uljem i dodate mu malo maslaca. Tako pripremljenog možete ga jesti kao prilog, primjerice umjesto riže ili krumpira.

U zatvorenoj posudi, na tamnom mjestu 

Kus-kus je najbolje držati u zatvorenoj posudi, na tamnom mjestu. Tako ćete ga moći sačuvati i duže od godinu. Dobro mu je dodati list lovora koji odbija nametnike od žitarica i tjestenine.

Tradicionalni recepti

Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga katkad nadopunjavaju ribom u slatkom umaku s grožđicama i karameliziranim lukom, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi paradajza i govedinom ili janjetinom. No, kus-kus je i čest prilog jelima od različitih morskih plodova, pr. račića, lignje i ribe. Slatka verzija kus-kusa s orašastim plodovima, datuljama i začinima često se jede za doručak. Kus-kus se probio i u evropske kuhinje, posebno francusku.

Maštovite kombinacije

Budući da je kus-kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Npr., u omiljenom receptu za rižoto, umjesto riže možete upotrijebiti kus-kus. No, ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta. (24sta.hr)