U okviru obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, Udruženje dramskih glumaca „Mundo Mondo“ će u Domu mladih Centra Skenderija upriličiti prigodan program za najmlađe. Naime, predstava „Je li to samo san/Priče iz Sarajevske žičare“ premijerno je izvedena 1. marta i za kratko vrijeme stekla je veliku popularnost. Njen edukativno-zabavni sadržaj ovoga puta upotpunit će Kurs ponašanja u pozorištu, koji će joj prethoditi. Na sebi svojstven način, duhovito i veselo, Mario Drmać, glumac i reditelj predstave, podsjetit će mališane na bonton u pozorištu.

Uz sve edukativne momente koje nosi predstava „Je li to samo san?“, ovo je idealna prilika da na neki način iskoristimo naš autoritet i nagovorimo djecu da što brže i lakše prihvate sve ono što im njihovi roditelji govore kada krenu u pozorište. Na način koji će im se sigurno urezati u sjećanje, dočarat ćemo da se u gledalište nikada ne unose hrana i piće, da se obavezno isključuju mobiteli. Predstava se ne slika i ne snima, sjedi se mirno na svojim mjestima, nema penjanja na pozornicu, a teatar se napušta tek nakon što se glumci, uz aplauz publike, poklone – kaže Drmać.

U nastavku programa uslijedit će izlazak na scenu glumaca Dine Mušanović i Adisa Omerovića koji će mališane, ali i odrasle povesti na bajkovito putovanje žičarom.

Predstava „Je li to samo san/Priče iz Sarajevske žičare“ nastala je prema tekstu Žanete Trišić-Bajramović i namijenjena je djeci uzrasta od 6 do 13 godina. Radnja prati čudnovate zgode i nezgode bake i djeda te dječaka i djevojčice, koji se tokom vožnje Sarajevskom žičarom i izleta na Trebević susreću s vilom. U tom trenutku postaje jasno je li to samo san i mogu li nas vile iz sarajevske legende zaista vratiti u mladost.

Predstava je obogaćena muzikom, plesom i humorom, a posebno interesantnom čine je multimedijalni elementi koji se prepliću s radnjom glumaca na sceni. Kratki videosnimci koji su ukomponovani tako da zadržavaju pažnju svakog gledaoca, daju informacije o sarajevskim znamenitostima – Vijećnici, Šeher-Ćehajinoj ćupriji, Zemaljskom muzeju…

Dječiji program povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva bit će izveden u Domu mladih u subotu, 6. aprila, u 13 sati. Ulaz je slobodan, uz obavezno preuzimanje pozivnica u biletarnici na platou Centra Skenderija od 1. do 6. aprila 2019. godine.