Kivi je egzotično voće koje dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem

Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus. No, mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego narandža i drugi citrusi.

Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo prednosti.
Kivi se naziva voćem vječne mladosti i zdravlja jer sadrži puno vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. U 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a sadrži i znatne količine vitamina iz grupe B.

Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem” jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam pa je super namirnica za zdravo mršavljenje. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, regulira krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Preporučuje se konzumirati kivi svakodnevno, ali ne više od dva komada jer u protivnom može izazvati alergije. (wall.hr)