Jagode su mnogima omiljeno voće, veoma su zdrave i pozitivno utječu na stanje cijelog organizma

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže) i jedino su voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana. Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i lišće jagode.

Jagode imaju protuupalna i antibakterijska svojstva pa ublažavaju upalne procese, snižavaju tjelesnu temperaturu i pomažu kod bolova u mišićima. Sadrže prirodne salicilate pa djeluju kao prirodni analgetik. Također pomažu kod jačanja imuniteta, liječe anemiju i smanjuju holesterol i krvni pritisak.

Jagode sadrže obilje C vitamina te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode je najbolje jesti svježe, na prazan želudac ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari. (Wall.hr)