„Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:

A kto je ta šta je ta da prostiš

Gdje li je ta

Odakle je

Kuda je

Ta

Bosna

Rekti

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:

Bosna da prostiš jedna zemlja imade

I posna i bosa da prostiš

I hladna i gladna

I k tomu još

Da prostiš

Prkosna

Od

Sna“

Piše: Indira Delić, foto: Muamer Kolar

Zbog nedostatka radnih mjesta, nemogućnosti napredovanja i loše opće klime veliki broj obrazovanih mladih odlučuje spakirati kofere, te krenuti trbuhom za kruhom, u bijeli svijet, u potrazi za boljim sutra. No, to nije slučaj s Adnanom Subašićem, diplomiranim pravnikom iz Sarajeva.

Subašić je veliki patriota i zaljubljenik svoje zemlje, s toga i ne čudi da je s velikom radošću prihvatio funkciju direktora Start Up agencije Try B&H, koja se bavi promocijom naše zemlje, njenim pravim vrijednostima, prezentiranju kulturnih, prirodnih, historijskih ljepota… Također, cilj je i promocija zajedništva, multietničnosti…

Try B&H je projekt koji je počeo prije godinu, te je podržan sredstvima Općine Centar sufinansiranjem projekta mladih. Naš slogan je: „Budimo dio lijepih priča“. Cilj je da promoviranjem lijepih bh. priča pobjegnemo od loše svakodnevnice, te predstavimo našu domovinu u pravom svjetlu, onakvu kakva ona zaista jeste – kazao je Adnan.

Kreativni tim agencije Try B&H svim građanima naše zemlje, ali i šire ponudio je impresivne suvenire simbolične našim krajevima. Izrađuju se u obliku drveta. To su podmetači, magneti, privjesci, razne kutije, držači za mobitel, satovi, razna rezbarenja na drvetu… Posebnu pažnju mnogih izazvala je Sarajevska djetelina.

Većina nas kada smo bili djeca tražili smo djetelinu s četiri lista jer ona predstavlja sreću. Prema biologiji ta djetelina ima četiri lista zbog toga što sadrži degenerisani gen, zato je drugačija. Prema drugim stajalištima njeni listovi predstavljaju ljubav, sreću, vjeru, nadu i odatle i polazi ideja za izradom naše Sarajevske djeteline. U krugu od nekoliko metara, do jednog kilometra nalaze se četiri religijska objekta. Gazi-Husrev begova džamija, Katerala Srca Isusova, Saborna crkva i Aškenška sinagoga. Onda sam odlučio ta četiri objekta staviti u listove da oni predstavljaju ljubav, sreću, vjeru i nadu… da predstavljaju Sarajevo, BiH, multietničnost, multikulturalnost, zajedništvo... – kazao je Subašić i dodao:

Sarajevska djetelina je nastala u inat onima koji nas dijele, koji nas tjeraju da zamrzimo jedini druge. Nastala je kao poklon mom rodnom gradu i ovoj divnoj državi. Nastala je kao odgovor onima koji su srušili sve moralne principe i pogazili sve sisteme vrijednosti. Ona je poklon svim poštenim ljudima, a ima ih hvala Bogu. Samo su tihi ne čuju se. Ovo je poziv da se probude, da prestanu biti dio sivila, da crtaju, da šaraju, da boje svoje živote onako kako oni hoće, a ne kako im drugi nameću. Živjela Sarajevska djetelina simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Živjela tolerancija, zajedništvo, suživot, multikulturalnost, nada, vjera, sreća i ljubavi.

Agencija Try B&H već neko vrijeme organizira i izlete širom BiH, za koje je zainteresiranost ogromna.

Izlete organiziramo isključivo po našoj zemlji. Cilj nam je promovirati bh. gradove, njihovu kulturu, ljepotu, historiju… Obično ljudi kada putuju žele vidjeti Pariz, Veneciju, Rim… to su sve prelijepi gradovi koje trebamo obići, no, prednost zasigurno trebamo dati našim gradovima. Vjerujte da ima dosta ljudi, iz naše zemlje, koji još uvijek nisu vidjeli sve bh. gradove. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za naše izlete putem Fb. stranice Try B&H i Sarajevska djetelina – završava Subašić.

Autor dvije zbirke

Ovaj kreativni Sarajlija do sada je objavio i dvije zbirke Platno života i Vječni početak.

Iako u Bosni i Hercegovini napisati knjigu nema gotovo nikakvu materijalnu vrijednost, poruka koja se tom knjigom šalje ima nemjerljivu duhovnu vrijednost, jer ostaje u emanet generacijama koje dolaze kao poruka kako treba živjeti i koje greške ne ponavljati. Pisati i pričati bosanskim jezikom je temelj očuvanja dugogodišnje tradicije našeg jezika, koju mi mladi moramo nastaviti gradeći nove temelje i mostove  najljepšeg jezika na svijetu – kazao je Subašić.