Fotografkinja Belma Čorbo, čija je fotografija Zlatna dolina, koju je snimila na Bjelašnici, svojevremeno predstavljena u čuvenom pariškom muzeju Louvreu, u međuvremenu se specijalizirala za popularnu newborn fotografiju stvarajući neodoljive radove

Piše: Elma Zećo

Ideju o bavljenju newborn fotografijom nosi u sebi već petnaestak godina. S oduševljenjem je gledala fotografije i kalendare za nju inspirativne Anne Geddes, pionirke u ovoj oblasti fotografije, ali ipak dugo bila posvećena posve drugačijim fotografskim temama ostvarujući zapažene rezultate. Njen rad prepoznali su Vogue i National Geographic, dok je njena fotografija Zlatna dolina, snimljena na Bjelašnici, predstavljena u čuvenom pariškom muzeju Louvreu povodom Međunarodnog dana fotografije među drugim odabranim fotografijama umjetnika iz 161 države.

Trajne uspomene

Danas je Belma konačno u svijetu tek rođenih bebica, njihovih voljenih, trakica, mašnica, plišanih igračaka, krpica…, i uživa 100 posto.

Novorođene bebice su posebno zahtjevni klijenti. Traže da ih se mazi, da im se tepa i bude veoma nježan s njima, ali su u isto vrijeme i tako divni, uzvraćaju vam na poseban način, nježnim dodirima, divnim pozama, izrazima lica i osmijesima. Imam sreću što sam po prirodi mirna i staložena osoba. To mrvice osjete i onda se svaki set pretvara u divno druženje u kojem uživaju i bebice, ali i njihovi roditelji. Naravno, mislim da ja uživam najviše. Nakon što je posmatrao čin fotografiranja, nedavno je jedan otac izjavio da se osjećao kao da je bio na nekoj divnoj meditaciji, uz opasku kako je njihova beba taj dan imala, ne samo fotografa, nego i bebi terapeuta. To je poseban kompliment – govori Belma za koju je posebna privilegija to što joj roditelji prinove otvore vrata svog doma kao prvom strancu.

Fotografije se rade najčešće u prvih deset dana bebinog života.

Moje fotografije su primarno trajne uspomene bebinoj porodici i prijateljima. Ipak, vjerujem da svi koji zavire na moje profile na društvenim mrežama nakratko zastanu. Nadam se da se zamisle o životu, stvaranju, ljubavi, dijeljenju, ljudskosti, odnosno, o svim onim osobinama koje bismo morali da njegujemo kod sebe i svojih bližnjih. Te mrvice su naša velika odgovornost, kao i velika inspiracija i pokretač. Mnogima među nama nedostaje dobrih i pozitivnih vibracija, stoga se nadam da će im usnule mrvice s mojih fotografija malo napuniti baterije.