Greta Thunberg, 16-godišnja švedska studentica i aktivistica, nominirana je za Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u polju klimatskog aktivizma i borbi protiv globalnog zatopljenja.

Thunberg je najpoznatija po tome što sjedila ispred švedskog parlamenta svaki dan tokom tri uzastopne sedmice u augustu 2018., kada je imala 15 godina, kako bi protestovala zbog nepostojanja akcije u vezi s klimatskom krizom. Objavila je svoje akcije na Instagramu i Twitteru i ubrzo je postala poznata.

Nominacija za Nobelovu nagradu Thunberg objavljena je uoči njenog najvećeg štrajka do danas. Njen štrajk #FridaysforFuture danas će pozvati učenike širom svijeta da koračaju za klimatske promjene na 1.659 mjesta u 105 zemalja.

  • Predložili smo Gretu Thunberg jer ako ne učinimo ništa kako bismo zaustavili klimatske promjene, to će biti uzrok ratova, sukoba i još većeg broja izbjeglica – izjavio je predstavnik norveškog parlamenta Freddy Andre Ovstegard.
  • Greta Thunberg pokrenula je masovni pokret koji smatram velikim doprinosom miru– dodao je.

Ukoliko dobije nagradu, postati će najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir poslije Malale Yousafzai, koja je imala 17 godina kada je dobila prestižnu nagradu. (elle.hr)