Učiteljica engleskog jezika, Montessori učiteljica i učiteljica kuhanja, Danira Šabić, posljednjih deset godina radila je kao profesionalna dadilja u britanskoj prijestolnici a potom i u Sarajevu, gdje kulinarske radionice za djecu organizira već dvije godine. Ideja rođena još u Londonu oživljena je kroz malu kuhinju nazvanu Danni’s Little Kitchen, gdje pokušava djeci pokazati da zdrava hrana može biti itekako ukusna i zanimljiva.

– Najčešće koristimo voće i povrće, orašide, sjemenke, žitarice i slično. Djeca najviše vole kada pravimo slatko, ali se trudim da ubacim i slana jela koja su nutritivno bogata i pomažu im u razvoju. Neka od jela koja smo pravili su: Rainbow Sushi, pečeni batat s guacamoleom i crvenim grahom, tajlandsku rižu s povrćem i ananasom, cous cous salatu s pečenim povrćem, orasima i narom. Još mnoga druga jela smo pravili tokom All Around the World kampa kuhanja – svaki dan su nastajala jela iz različitih zemalja svijeta. Od slatkih jela pravimo razne kekse, muffine, sirove kolačiće, sladoled i slično – kaže Danira, ističući da je sam proces kuhanja najviše u fokusu.

Kroz pripremu hrane djeca razvijaju finu motoriku, samostalnost i koordinaciju, a s obzirom na to da su grupe internacionalne, časovi se održavaju na engleskom i bosanskom jeziku.

– Djeca baš vole da kuhaju i da imaju slobodu da eksperimentiraju s hranom i raznim priborima koji koristimo. Roditelji su veoma zadovoljni, prvenstveno zato što djeca na časovima probaju hranu koju kod kuće inače odbijaju. Ovo nam samo potvrđuje da bismo trebali da se potrudimo da i kod kuće djecu više uključimo u pripremu hrane, jer će se na taj način zbližiti s namirnicama i bit će više zainteresirani za jelo koje spremite.