Vjetrenjača je jedinstvena i prepoznatljiva cvjećara u našem glavnom gradu. Počiva na dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji aranžiranja. Direktni je uvoznik cvijeća iz Holandije, te ima mogućnost veleprodaje i maloprodaje. U ponudi uvijek ima veliki asortiman zagarantirano svježeg cvijeća

Piše: Indira Delić; foto: Muamer Kolar

 

Jedna od najstarijih cvjećara u našem glavnom gradu, Vjetrenjača, smještena je u naselju Čengić Vila. Baš na tom mjestu, osim što su Sarajlije kupovale najsvježije cvjetne aranžmane, sastajali su se i voljeni, počinjale su najljepše ljubavne priče, susretali su se prijatelji, a često je ljudima iz drugih gradova bila orijentir za bolje snalaženje u gradu. Tako je i danas. Ništa se promijenilo nije.

 Vodeći brend

No, taj salon cvijeća ima posebnu priču. Cvjećara je otvorena početkom 80-ih. Osnovao ju je bračni par Azra i Dževad Bečirović koji su svoje znanje prenijeli na kćerke blizankinje Selmu i Almu Bečirović, koje su nastavile njegovati porodični biznis, te svojim umijećem, trudom i radom ostvarile veliki uspjeh.

Vjetrenjača je prepoznatljiv objekt koji svoje poslovanje zasniva na porodičnoj tradiciji. Iz godine u godinu zahvaljujući mnogim projektima postali smo vodeći brend u gradu, ali i u BiH. Sa svojim veleprodajnim i maloprodajnim objektima prepoznatljivi smo kao lider u cvjećarstvu. Tim ove cvjećare sačinjavaju educirani floristi koji svojom kreativnošću, inovativnim idejama prate trendove s ciljem zadovoljavanja kriterija sadašnjih i budućih klijenata, što nam je prioritet u poslovanju – kazala je Selma, jedna od vlasnica cvjećare Vjetrenjača, te dodala:

– Prva naša poslovnica je na Čengić Vili, a druga se nalazi u tržnom centru SCC. Ova druga je u manjem izdanju, ali ima svu popratnu opremu. Dakle, ima sve ono što je potrebno jednoj cvjećari.

Alma kroz smijeh ističe da je mlađa od Selme tri sata, te da su obje od malih nogu bile u cvjećari uz roditelje.

Rad s cvijećem me ispunjava. Veoma sam sretna radeći ovaj posao. Iako smo sestra i ja po profesiji pravnice, ljubav prema cvijeću je prevagnula. U našim objektima nudimo veoma bogat izbor rezanog cvijeća, lončanica, ukrasnih saksija i svih popratnih sadržaja – govori Alma.

Klijenti se najčešće oslanjaju na klasiku ruže, ljiljane, gerbere i sve više na poljske buketiće raznobojnog mirisnog cvijeća, pojašnjava nam dalje.

– Posebnih zahtjeva i želja uvijek ima, što je veliki izazov i zadovoljstvo u našem poslu.

 Cvijeće za 8. mart

Kako se bliži 8. mart pitali smo sestre Bećirović za koje aranžmane se klijenti najčešće opredjeljuju, te ima li razlike u buketima/aranžmanima namijenjenim djevojkama, sestrama, majkama, nanama/bakama, kolegicama…

– U našim poslovnicama za 8. mart nudimo veoma bogat izbor aranžmana, tako da svako može naći nešto za sebe, te izmamiti osmijeh na lice dragoj osobi. Što se tiče izbora, moram kazati da je sve individualno, ovisno ko šta voli. Nije bitna količina cvijeća, bitan je znak pažnje. Trudimo se da cvijeće postane dio kulture življenja. Još uvijek je aktuelno da se osnovci i srednjoškolci odlučuju za cvjetić svojim majkama, nastavnicima, prijateljicama… Prevladavaju ruže, gerberi, ljiljani, margarite. Stariji biraju malo ozbiljnije aranžmane. Trudimo se pratiti trendove, kako u našoj zemlji, regionu, tako i u svijetu – ističe Selma.

Vjetrenjača svoje cvijeće uvozi direktno iz Holandije. Prva su ruka u nabavci cvijeća. Odlažu ga u velikim komorama koje su snabdjevene s najboljom opremom.

Veoma često svoja znanja nadograđujemo raznim edukacijama i seminarima. Učestvujemo na takmičenjima, izlažemo na izložbama i trudimo se pratiti trendove – kaže na kraju Alma.

Osmijeh na licu kupaca

Po uzoru na svjetske standarde salon cvijeća Vjetrenjača prati trendove i ima dostavu rasprostranjenu širom naše zemlje. Također, klijenti iz inostranstva narudžbom mogu obradovati dragu osobu u BiH.

– Trudimo se klijentima ponuditi samo najbolje. Uključujemo ih kako bi svojim prijedlozima i željama utkali dio sebe u aranžmane i iznenadili svoje najmilije. Uz aranžmane nudimo i personalizirane poruke, koje svakako izmame osmijehe na lica. Naše poslovnice imaju mogućnost narudžbe preko web stranice: http://www.vjetrenjaca.ba/ – istakle su sestre Bećirović.