Čarolija okusa koja nastaje bez kuhanja, s mnogo fantazije i pozitivne energije koja prosto mami u vaš dom

Čokoladne kuglice

 Foto: Maja Topčagić

Sastojci:

1 šolja oraha

1 šolja hurmi

prstohvat soli

3 kašike kakaa.

Priprema

Prvo blendirati orahe do brašna, zatim dodati ostale sastojke i nastaviti blendirati dok se smjesa ne ujednači. Formirati kuglice i uvaljati po želji u sitni kokos, sjeckane lješnjake, kakao, pšeničnu travu i slično.

Držati u frižideru.

Napomena

U svaku kuglicu možete dodati i po jednu malinu ili višnju.

 Avocado choco mousse 

Sastojci:

1 avokado

1/4 šolje kakaa (najbolje sirovog)

1/4 šolje biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo, zobeno…)

1/4 šolje zaslađivača (agavin ili javorov sirup, stevija…)

1 kašikica vanilije (ekstrakt ili burbon vanilija u prahu).

Priprema

Sve sastojke blendirati i servirati. Eventualno, ukrasiti sa sjeckanim orašidima ili nekim voćem. 

Zobena kaša

Sastojci:

1 šolja biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo…)

1/2 šolje malina i borovnica

1/2 šolje zobenih pahuljica

1 kašikica burbon vanilije

1/2 kašikice cejlonskog cimeta

eventualno neki zaslađivač (sjeckane hurme ili javorov sirup).

Priprema

Zagrijati mlijeko na srednje jakoj vatri, dodati ostale sastojke i miješati dok se smjesa ne zgusne. Servirati uz još malo voća, čijinih sjemenki, kokosovog čipsa, putera od lješnjaka (ili drugih orašida), kakao zrna… ovisno o tome šta trenutno imate u kući. 

Torta od vanilije i jagode

Foto: Maja Topčagić

Sastojci za promjer od 20 cm, što je srednja veličina za desetak komada.

Podloga:

– 1 šolja orašida (orasi, bademi, lješnjaci…)

– 10-ak hurmi

– eventualno malo sitnog kokosa

– 1 kašika otopljenog kokosovog ulja.

  1. krema:

– 1 šolja sirovih indijskih oraha (potopljenih preko noći u vodi, ili minimalno 5h, pa ocijeđenih)

– malo burbon vanilije ili ekstrakta vanilije

– po želji 3 kašike nekog zaslađivača (agavin ili javorov sirup)

– 1/2 šolje nekog biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo, zobeno…)

– 7 kašika otopljenog kokosovog ulja ili kakao maslaca.

  1. krema

Sve je isto kao kod prve kore, samo umjesto mlijeka koristite sok jednog cijeđenog limuna i jednu šolja jagoda, svježih ili zamrznutih, pa otopljenih. Eventualno možete dodati malo mlijeka radi lakšeg blendiranja.

Priprema

Blendirajte prvo orašide do brašna, potom dodajte ostale sastojke i nastavite blendirati dok se smjesa ne sjedini. Utisnete je u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i odložite sa strane dok pripremite prvu kremu.

Sastojke za kremu stavite u blender. Poželjno je da to bude što jači blender radi fine kremaste strukture. Izlijte na podlogu, pa stavite u zamrzivač da se stisne dok pripremate drugi sloj.

Drugu kremu radite istim postupkom kao i prvu. Potom ćete je izliti na prvu i staviti u zamrzivač na minimalno 3-4h da se smjesa stegne. Nakon toga može stajati u frižideru i do 5 dana, a zamrznuta mjesec.

Ukrasite po želji voćem, listićima mente ili kokosovim čipsom.

Napomena:

Sastojke prilagodite kalupu koji imate. Ako je manji, smanjite sastojke, za veći dodajte.