Ne morate se brinuti oko gužve u saobraćaju, biranja odjevne kombinacije iz dana u dan te brzinskog šminkanja na parkingu. Ipak, sva udobnost koju vam pruža rad od kuće može negativno utjecati na vašu produktivnost i umanjiti vam mogućnost za napredak. Kako se to ne bi dogodilo, predlažemo vam da slijedite ove savjete koji će rad od kuće približiti onom u uredu, ali bez pojačanog stresa, piše Index.hr.

Nemojte raditi u krevetu

Iako dekice i mekani jastuci zvuče kao okruženje iz snova, nažalost nisu dobro radno okruženje. Osim što će vas pretjerana udobnost uspavati, od poluležećeg položaja mogla bi vas zaboljeti kralježnica. Zato ustanite, sjednite za sto, uvalite se u najudobniju stolicu i nastavite s poslom.

Održavajte svoju rutinu

Iako vas niko ne vidi, nemojte se zapustiti. Ustanite na vrijeme, objavite higijenske potrebe, obucite se i doručkujte. Započnite dan kao i kada biste radile u kancelariji kako bi se bolje razbudile i unijele u radnu atmosferu.

Uzmite pauzu

To što radite od kuće, ne znači da vam ne treba pauza. Obavezno iskoristite pauzu za ručak kako bi se malo osvježile i odmorile, a ako vam je potrebno, uzimajte i petominutne pauze samo kako biste malo pročistile misli ili popile nekoliko gutljaja kafe bez ometanja.

Komunicirajte s ljudima

Vjerojatno ste same (barem u prostoriji), no to vas ne treba spriječiti da ne nazovete prijateljicu, momka ili sestru i jednu petominutnu pauzu iskoristite za kratki razgovor. Ovaj će potez potaknuti vašu produktivnost i više se nećete osjećati usamljeno.

Nemojte mijenjati pozicije

Kada pronađete svoj radni kutak, njega se i držite. Tako ćete barem djelimično imati osjećaj kao da ste u kancelariji i na svome radnom mjestu. Premještanjem pozicija puno ćete lakše izgubiti fokus na posao i vašu će pažnju vrlo moguće zaokupiti potpuno nebitne sitnice.

Držite se dalje od frižidera

Kako ne biste pretjerale s deset užina i tri ručka, savjetujemo vam da vaš radni kutak u vidokrugu nema frižider ili policu sa slatkišima.

Ne dopuštajte da vas ukućani ometaju

Ako vaši cimeri ili porodica također ne rade od kuće, njima je teško pojmiti da je vama potreban mir i koncentracija u svakom trenutku. Postavite granice, ako je potrebno zaključajte svoju sobu i dajte svima do znanja da je vaš posao jednako ozbiljan kao i kancelarijski.