U  Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu postavljena je izložba Jedne noći u decembru, kojom se obilježava 70 godina od rođenja šansonjera, pjesnika, omiljenog bosanskohercegovačkog i ex jugoslovenskog kantautora Kemala Montena. 

Općina Stari Grad podržala je ideju Amine Abdičević, autorice izložbe, i Branka Dursuma, grafičkog dizajnera. Kroz bogatu dokumentovanu građu svi posjetioci moći će vidjeti mali dio života velikog umjetnika ovih prostora.

–  Ovo ne bi bilo moguće bez nesebične pomoći porodice Monteno, koja nam je ustupila veoma bogat materijal, koji sada prezentujemo našim građanima, ali i svim posjetiteljima Sarajeva – izjavila je Amina Abdičević.

Izložba će trajati dvije sedmice, a građani će  na posebnim panelima moći pogledati privatne fotografije Kemala Montena nastale u trenucima porodične sreće i neobaveznim druženjima s prijateljima. Također,  foto dokumentaciju s brojnih Montenovih nastupa na muzičkim festivalima i manifestacijama, novinske članke i kritike, rukopise pjesama, lične predmete Kemala Montena kao i brojne druge trodimenzionalne eksponate.

Kemal Monteno je svojim kompozicijama donosio na dar kontinentalni šmek italijanske kancone i bosanskog sevdaha, bio je ambasador Sarajeva zbog kojeg su mnogi zavoljeli Sarajevo kao svoj grad.