Možda vam se čini da je zdrava prehrana za ljude koji imaju puno novca ili dodatnog slobodnog vremena. No hraniti se zdravo je zapravo vrlo jednostavno – samo trebate steći naviku i ostalo će krenuti samo od sebe. Postoje namirnice koje je lako nabaviti, a najčešće ih već imate na svojim kuhinjskim policama. Našim receptima inspirirat ćemo vas novim idejama za kuhanje, pečenje, šejkanje i blendanje. Eksperimentirajte s novim zanimljivim kombinacijama  ukusnih organskih namirnica te otkrivajte nove okuse

Lagana salata s kvinojom

Sastojci:

 1 šoljica kvinoje,  2,5 šoljice vode, so, 2 kašike jabučnog octa,  4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja,  2 režnja bijelog luka,  220g dimljenog sira, 300g kukuruza,  1 šoljica cherry paradajza, 1 šoljica krastavca, peršun, bosiljak

Priprema: U vodu potopiti quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prstohvatom soli, smanjiti vatru i kuhati oko 15-20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu. Usitnite dimljeni sir, cherry paradajz i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou. Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, bijelog luka i jabučnog octa kojeg ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno dodatno posolite, dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršunom.

Smoothie za blistavu kožu i vitku liniju

Sastojci:

100 grama svježeg kelja u listovima, 200 ml soka od jabuke, 1 stabljika celera,  1 kašika soka od limuna,  nekoliko kocki leda

Priprema: Sve sastojke stavite u blender ili aparat za smoothie te miješajte dok se ne povežu u gusti napitak. Uživajte!

 Fit cheesecake s borovnicom

Sastojci:

Za koru vam treba: 200 g badema, 160 g sušenih datula, prstohvat soli.

Za kremu vam treba:  400 g indijskih oraščića (koje ćete večer prije ostaviti u vodi), sok od 2 limuna, ekstrakt vanilije, 100 ml rastopljenog kokosovog ulja, 120 g meda, 170 g svježih borovnica.

Priprema:

Datule prvo stavite malo u vodu, na otprilike 10 minuta te uklonite košpice, kako bi one omekšale. U blender ubacite sve sastojke za koru te miješajte do željene strukture, no neka ipak ostanu komadići (nemojte napraviti pastu). Smjesu stavite u mali kalup i ostavite u frižideru.

Krema:

Indijske oraščiće prvo ocijedite i isperite, a kokosovo ulje i med pomiješajte te zagrijavajte na maloj vatrici, samo dok ne postanu tekući. U blender zatim ubacite sve sastojke, osim borovnica te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu prelijte preko kore te poravnajte, a u drugi dio dodajte borovnice, ponovno miksajte pa zatim ljubičastu kremu prelijte preko prve i bijele.

 Kuhani krompir  s umakom od špinata

Sastojci:

6 krompira (manjih), 250 grama mahuna žutih i zelenih, špinat, parmezan, maslinovo ulje, malo bosiljka, bijeli luk u prahu, kajenski biber, so, biber, limunov sok

Priprema:

Očistite krompir i narežite ga na kocke i skuhajte ga, zatim začinite sa soli, biberom, kajenskim biberom, bosiljkom i maslinovim uljem. Mahune skuhati  i začiniti  po želji.

Sitno isjeckanom i skuhanom špinatu dodati bijeli luk, biber i so. Preliti preko prethodno skuhanog krompira i mahuna. Dekorirati po želji.