Diplomirana ekonomistica pronašla je način da izrazi svoju kreativnu stranu dok je bila na porodiljskom bolovanju. Tada počinju nastajati unikatne narukvice od čipke i asimetrične haljine za urbane žene

Piše: Ilma Jakubović, foto: Muamer Kolar

Tridesetosmogodišnja Sarajka, Melisa Hujić, nakon rođenja druge kćerke, dok je bila na porodiljskom, počela je praviti narukvice od čipke, a potom i dizajnirati asimetrične haljine. Iako po struci diplomirana ekonomistica, odvažila se pokazati svoju kreativnu stranu.

Ljubav prema modi i ljepoti

Njen brend nazvan Etiqette Accessories & Clothes inspiriran je njenom ljubavlju prema modi i ljepoti, koja je prati još od djetinjstva kada je s nestrpljenjem čekala da proba svaku novu haljinu. Rano je naučila šiti uz mamu i tetku koje su bile krojačice. Dane je provodila u radnji igrajući se s ostacima materijala i praveći odjeću za barbike. Ljubav je rasla s godinama i održala se do danas.

Prva narukvica nastala je od materijala i džidža koje sam imala u kući. Ideja se rodila spontano, kada sam trebala nešto posebno i drugačije za izlazak. Plašila sam se kako će drugi reagirati. Prvu narukvicu sam pokazala suprugu. Bio je oduševljen. Potom sam je pokazala sestri, koja je također pozitivno odreagirala. Njihove reakcije su me ohrabrile i dale mi vjetar u leđa da nastavim dalje. Od tada oni čine neizostavni dio moje male ekipe – kaže na početku našeg razgovora Melisa.

Uprkos brojnim kreativcima koji nude različite proizvode na internetu, njene originalne narukvice i haljine pronalaze put do kupaca izdvajajući je od ostalih.

Pri izradi predmeta koji nose ime ovog brenda uvijek sam se vodila potrebom da to bude nešto drugačije, ali ipak nosivo u različitim prilikama i kombinacijama. Euforija koja prati svaki završeni dizajn je jasan pokazatelj da prava ljubav s godinama postaje samo jača.  Urbana žena, kojoj je potrebno sve i sasvim malo u isto vrijeme, motivirala me je da krenem i s dizajniranjem asimetričnih haljina nosivih u svim prilikama – govori Melisa, koja, uglavnom, bira materijale i boje neovisne o sezonama.

Narukvice i ogrlice su kombinacija različitih materijala poput pamuka, lana, kepera i svile s neizostavnim elementom čipke. Svaka narukvica je unikatna kombinacija materijala i posebnih ukrasa poput dugmića, perlica, mašnica, kamenčića, cirkona, dok za haljine koristim pamuk s elastinom, krep, lan i slično.

Uspjeh za uspjehom

Melisa je nedavno izlagala u Beču na bazaru koji organizira udruženje “Business Women of Bosnia and Herzegovina”. Ostvarila je i saradnju s One piece concept storeom iz Abu Dabija za koji će raditi potpuno novu kolekciju za jesen. Ističe da sa svojim klijenticama uvijek uspostavlja prije svega prijateljski odnos.

Otišla sam korak dalje. Klijentice se obično jave zbog jedne haljine, a ja im preporučim nešto drugo kada pogledam profil i konstrukciju, razgovaramo također o težini, visini, njihovim preferencijama. Odnesem im po nekoliko modela na kućnu adresu, one probaju i odaberu svoju idealnu haljinu. Nekad se desi i kafica (smijeh). Tako da to nije ni klasična online prodaja. Radnju trenutno nemam, no u planu je, samo će sačekati još malo, jer to su, ipak, dugoročni planovi – iskreno će dizajnerica.

Melisine divne haljine i narukvice možete pogledati i naručiti putem Facebook stranice Etiqette Accessories & Clothes, te profila na Instagramu @etiquetteaccessories.