Vrhunski par bh. stomatologa Amira i Haris Hasanagić, osim što su prije  nekoliko godina izrekli „sudbonosno da“, uspješni su i kao radne kolege. Njihov prvi susret desio se na fakultetu… Dvoje studenata koji su, stjecajem sudbinskih okolnosti, zajedno na godini, u grupi, na vježbama, u čitaonici… Druženje, učenje, ispiti, kako kažu, sve su zajedno prolazili…

Amira je stomatologiju zavoljela još u djetinjstvu. Svaki njen odlazak stomatologu bio je posebna avantura. Ambijent ordinacije, svi ti instrumenti, „zapetljane riječi stomatologa“… sve je to u njoj probudilo želju da se i ona jednog dana okrene tom pozivu. Želja joj se ostvarila. Sretna je jer radi posao koji voli.

Haris je ljubav prema ovom pozivu naslijedio od oca, doktora stomatologije, specijaliste.

Upoznao sam stomatologiju iz perioda kada nije bilo privatnih ordinacija, kao danas i kada je doktor stomatologije bio ljekar u pravom smislu te riječi. Osoba koja svojim znanjem, stručnošću, iskustvom i prije svega toplim pristupom pomaže ljudima u rješavanju njihovih problema, koji su za njih u tom trenutku veliki. To me je i najviše privuklo. Sam osjećaj da nekome, otklonite problem, bol, nadoknadite zube, neprocjenjiv je – kazao je Haris i dodao da su im karijere od početka krenule istim pravcem…

Iskustvo smo počeli stjecati u Domu zdravlja, jednoj privatnoj poliklinici, a potom nastavili u svojoj ordinaciji „Centar za oralno zdravlje-Stomatološka ordinacija Hasanagić“. Tu je bio i otac koji je u profesionalnom i savjetodavnom smislu trasirao put, tako da mogu reći da je ovo nastavak porodične tradicije. Željeli smo imati svoju ordinaciju i već skoro pet godina, radimo u njoj.

Amira kaže da se uspješan brak zasniva na uzajamnom poštovanje, pomaganju, toleranciji, međusobnoj komunikacija i dogovoru… Sve to gradi jednu zajednicu.

– Zajednički bolje funkcioniramo i dopunjavamo se, a pri tom jača motiviranost, stavljamo svoje talente i interese na jedno mjesto, to je uspjeh. Kruna svega su dvije prekrasne djevojčice Esma (3) i Emina (1) koje vas, i kad ste najumorniji, pozovu na igru i trk po kući, e to je život! To je recept uspješnog braka – kazala je doktorica i dodala da je ordinacija njihova druga kuća:

– Pacijenta koji pređe prag naše ordinacije smatramo kao kućnog gosta, tretiramo ga u duhu naše bosanske gostoprimljivosti, pa makar se posjeta završila samo na razgovoru – na ovu njenu konstataciju nadovezao se i Haris:

– Istinska namjera nam je pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pacijentima u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, poštujući vrijednosti medicine. S tim u vezi, u prvi plan stavljamo pacijenta i njegovo zdravlje, poštujući etičke kodekse.  

Na pitanje kojom oblašću stomatologije pokrivaju svoj rad, te ko su njihovi pacijenti, Haris ističe:

Kao opšti stomatolozi, pružamo usluge iz te oblasti. To su uglavnom, žargonski rečeno popravke zuba, liječenja, vađenja, kao i nadoknada zuba kroz oblast protetike. Posebno ističemo rad s djecom, kao jednom od najjosjetljivijih kategorija društva. Tu ne treba zanemariti i rad s osobama treće životne dobi jer su i oni ti koji zaslužuju adekvatan i njima prilagođen stomatološki tretman.  Istinska namjera nam je pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pacijentima u skladu sa evropskim i svjetskim standardima poštujući vrijednosti medicine. S tim u vezi, u prvi plan stavljamo pacijenta i njegovo zdravlje, poštujući etičke kodekse. 

Amira tvrdi da je njihova vizija biti savremena, racionalna i efektivna zdravstvena ustanova u funkciji pacijenata i šire društvene zajednice.

– Spremni smo odgovoriti svim izazovima savremene stomatologije i vremena u kojem živimo. Primarni cilj nam je sačuvati prirodne zube koliko god je moguće. Konstantno stručno usavršavanje i praćenje svjetskih trendova, koje implementiramo, rezultiraju brojnim sretnim osmijesima.

Strah od stomatologa i stomatoloških intervencija u društvu u ogromnoj mjeri dovodi do lošeg oralnog zdravlja. Ove stručnjake pitali smo na koji način otkloniti strah od stomatologa?

Koliko god se razvijala stomatologija još uvjek je svijest o čuvanju zdravlja zuba na niskom nivou. Pored svih napora struke da se unaprijedi oralno zdravlje, da se spriječi nastanak oboljenja, još uvjek su potrebe stanovništva u terapijskom smislu velike. Dobar dio pacijenata dolazi u ordinaciju iz nužde. Jedan od glavnih razloga zašto je to tako je strah od stomatologa, stomatološke ordinacije, intervencije. Prema studiji Abrahamssona jedan od najraširenijih strahova je strah od stomatologa. Često čujemo da su prethodna loša iskustva značajno doprinjela tome.  Osim loših iskustava iz prošlosti, izvor straha od stomatologa mogu biti i priče drugih osoba. Utjecaju takvih priča posebno su podložna djeca koja nisu sposobna razaznati šta bi moglo biti istinito, a šta preuveličano ili lažno iskustvo. Pošto znamo sve ovo, mi u našoj ordinaciji ulažemo značajan trud da se ovakvo stanje promijeni. Ključ je u razgovoru.  Razgovor, topli, ljudski pacijenta opušta, smiruje, daje mu vremena i prostora da se opusti i eventualno pristane na tretman. Niko ne voli smrknuti izraz licaa! Kao stomatolozi propagiramo lijep osmijeh, takav moramo i pružiti. Nemamo drugog posla osim da se posvetimo svom pacijentu, jer mi smo tu za njega. Zato nam je važan taj tzv.prvi pregled, osim ako nije hitan slučaj. Na prvom pregledu, kroz razgovor ostavljamo vremena i prostora pacijentu da između ostalog i nas procijeni i odluči jesmo li baš mi, stomatolozi koji možemo da mu pruzimo adekvatnu uslugu. To je naš recept za uplašene pacijente. Dakle, razgovor, razgovor i samo razgovor, a kada su djeca u pitanju tu su razne igre i radionice, druženje i razgovor na nivou djeteta.