Upotreba fesa na našim prostorima datira još od početka 18. stoljeća i uglavnom su ga nosili muškarci, ali i žene. Za razliku od tradicionalne verzije crvenog platnenog fesa, Travničanka Esma Imširpašić kreira moderne verzije ženskog fesa te je vlasnica brenda ”Feslook”

Piše: Ilma Jakubović

Profesorica historije u Elči Ibrahim – pašinoj medresi u Travniku slobodno vrijeme provodi u svojoj radionici izrađujući moderne fesove. Ističući kako kao historičarka vjeruje da je važno čuvati tradicionalne predmete, te da su žene u Bosni i Hercegovini kroz historiju uvijek nosile neki odjevni predmet na glavi.

  • Od šešira, tepeluka, toka, turbana, jamenija, pa sve do fesova. Fes je originalno sa prostora sjeverne Afrike, došao je u Evropu sa Osmanlijama. Jedan dugi period veliki dio jugoistočne Evrope nosio je fes. Mi doduše ovdje govorimo o jednoj modifikovanoj vrsti, ako tako mogu kazati. Glavne karakteristike su mu to da je namjenjen ženama i da je modernizovan, što u pogledu materijala koji se koriste što u nekim finesama koje mu daju praktičnost. Obzirom da nosim hidžab, željela sam nešto čime bih upotpunila svoj izgled za neke svečanije prilike. Budući da na tržištu ne postoji ništa slično, odlučila sam pokušati – iskreno će Esma.

Svaki primjerak je ručno izrađen

Još od malih nogu naučila je šivati, a vremenom je sticala iskustvo.  Od prvog primjerka pa do onih koje sada izrađuje, nastalo je mnogo izmjena. Cjelokupni hobi poprimio je razmjere kojima se nije nadala te je nastao brend ”Feslook”.

  • Svaki primjerak je ručno izrađen i unikatan. Klijentice biraju boju i eventualni ukras prema svojim željama. U suštini svaki fesić se sastoji od podloge i vanjskog dijela. Nekadašnjim je fesovima kao podloga služio karton, što je kod nas zamjenjeno za jednu vrstu specijalnog pvc materijala. Za oblaganje, odnosno onaj dio koji je svima vidljiv  koristimo najkvalitetniji pamučni pliš, astrahan i saten svilu kaže Travničanka.

Zanimalo nas je kako izgleda proces izrade jednog fesića, te koliko vremena je potrebno za izradu istog.

  • Proces izrade sastoji se iz nekoliko faza, mada mi se čini da je ona prva najzahtjevnija i oduzima najviše vremena. U prvoj fazi su konsultacije i pripreme odnosno tačno definisanje onoga što klijentica želi. U ovu fazu bih dodala i pronalazak odgovarajućeg materijala, što je u našoj sredini ponekad pravi izazov. Kada smo obezbijedili materijal i ugovorili detalje, slijedi krojenje, koje već ide po ustaljenim šablonima. Ručno šivenje je fizički najteži dio posla. U početku mi je bilo potrebno nekoliko dana za jedan primjerak. Danas uz dobru organizaciju, uspijevam izraditi fes za jedan radni dan – objašnjava nam Esma.

Feslook proizvode nose dame sa stavom

U današnjoj zasićenosti jeftinim i kič predmetima, Esma pokušava ukomponovati tradicionalni i klasični, decentni stil. Ističe da fesovi nisu namjenjeni isključivo damama koje su pokrivene tj. koje se odjevaju u skladu sa islamskim propisima. Nekoliko dama koje su naručivale, nose feslook u stilu popularnih šeširića kao npr. ”pillbox”. Kaže da ju najčešće kontaktiraju dame koje se pripremaju za neki značajan datum; vjenčanja, mature, photoshooting, medijski nastup i sl.

Rekavši da je jedina osoba koja trenutno pravi fesove u Bosni i Hercegovini i da na tržištu nudi jedinstven proizvod te da vodi računa o očuvanju tradicionalnog identiteta fesa, ali i da ga obogaćuje i modificira, pitali smo je koliko su zapravo fesovi danas popularni.

  • Fesovi nisu popularni, dapače, za njih se često vežu vrlo loše konotacije. Ali to je naravno stvar širine horizonata, svakog pojedinca. Ne postoji dovoljno dobar razlog da osporite bilo šta samo zato jer se u vašoj ulici to tako nikada nije radilo/pravilo/odijevalo. Fesove koje izrađujem posmatram na način ličnih dragocjenosti žene za koju je pravljen, koju će ona u sklopu porodičnog naslijeđa ostaviti u amanet svojim kćerima – na kraju našeg razgovora će Esma.