Ako postoji doktor (odnosno odlazak tom doktoru) kojeg se većina ljudi zaista boji negdje u samom vrhu definitivno bio bi stomatolog. Je li to zbog zvuka bušilice, boli ili svega zajedno – nebitno je. Kako god bilo, pronalaženje dobrog stomatologa za neke od nas prilično je teško

Ipak, to je nešto što bi svako od nas redovno trebao činiti, no ono što možete napraviti je barem smanjiti broj zahvata koje će vam vaš stomatolog na redovnom pregledu morati napraviti. To možete učiniti stalnim održavanjem higijene u ustima. Evo kako imati zdravije zube.

Redovno čistite zube koncem ili interdentalnom četkicom

Idealno bi bilo kad biste zube čistili svaki dan koncem ili još bolje interdentalnom četkicom (koja se može kupiti u svim drogerijama i apotekama). Zubni konac i interdentalne četkice dosežu one dijelove između zuba koje četkica ne može i pomoću njega se rješavamo štetnih naslaga između zuba i pored zubnog mesa koje mogu dovesti do parodontoze. Za osobe sklone oboljenjima desni, još je važnije čistiti zube koncem. Veći rizik od oboljenja desni imaju pušači i dijabetičari.

 Pravilno četkanje zuba

Svi mi znamo da bismo trebali četkati zube dva puta dnevno, no važno je i kako ih četkamo.
Zube je potrebno četkati barem dvije minute. Bolje je koristiti četkicu s malom “glavom”, jer ćete tako lakše doseći stražnje zube (umnjake). Izbjegavajte četkanje s jedne na drugu stranu, kružni pokreti ili pokreti gore prema dolje su puno bolji način čišćenja zubi. Isprobajte električnu četkicu za zube. Istina jeste da čišćenje možete dobro obaviti i s običnom četkicom, ali električna četkica često ima tajmer i dobra je za osobe koje pate od artritisa. Ako imate problema s desnima, birajte što mekše četkice.

 Ne zaboravite na jezik

Bakterije se nakupljaju na jeziku isto kao i na zubima, a samo se neki od nas sjete očistiti i jezik. Ako bolje pogledate svoj jezik vidjet ćete da je hrapav i da ima mnogo mjesta gdje mikroskopske bakterije se mogu nakupljati. Ostružete li jezik posebnom “lopaticom” ili samom četkicom rješavate se bakterija i smanjujete mogućnost oralnih oboljenja. Ako vam to nije dovoljna motivacija, znajte da su istraživanja pokazala kako struganje ili četkanje jezika pomaže riješiti se lošeg zadaha.

 Prestanite pušiti

Svi znamo kakav štetan utjecaj cigarete mogu imati na zdravlje disajnog sistema, a manje je poznato da štetni utjecaj imaju i na zdravlje usta i zubi:

Tamniji zubi. Nikotin i katran koje sadrži cigareta požutit će vam zube u veoma kratkom roku. Kod težih pušača, nakon godina pušenja zubi mogu dobiti i smećkastu boju.  Oboljenja desni. Ne samo da pušenje proizvodi više bakterijskih naslaga, nego uzrokuje i dotok manje kisika u krvotok, zbog čega se oboljele desni teže oporavljaju. Oboljenja desni su najčešći uzrok gubitka zubi kod odraslih.

5. Hranite se redovno i izbjegavajte grickalice i slatkiše

Svi mi znamo da grickalice i slatkiši nisu dobri za zube (ili našu liniju). Ono što je možda zanimljivije je da nije (barem što se zdravlja zubi tiče) toliko važno koliko slatkog pojedete, već koliko često to jedete.
• Šećer u kombinaciji s bakterijama u zubnim naslagama dovodi do kvarenja zubi.
• Nakon što ste pojeli nešto slatko, vaši zubi i usta su “pod napadom” još nekih 45 do 60 minuta. Šećer snižava pH razinu u ustima i slini, čineći je kiselijom, a koja zbog toga napada zubnu caklinu. Nakon jedenja slatkog potrebno je nekih sat vremena da bi se pH razina vratila u normalu
• Ako svako malo pojedete nešto slatko na dan, to znači da će vaša usta i zubi biti češće pod “napadom”
• Istraživanja su pokazala da desni možete zaštititi jedenjem voća i svježeg povrća bogatima antioksidansima.

6. Promijenite ono što pijete

Dobre vijesti! Nova istraživanja su pokazala da je čaj (naravno bez šećera) najbolje piće za vaše zube. Čaj sadrži fluorid koji pomaže ojačati zubnu caklinu, a osim toga i crni i zeleni čaj sadrže hemikaliju koja uništava bakterije i viruse koji uzrokuju upalu grla, zubni karijes i bolesti desni.
• Izbacite gazirana i zaslađena pića iz dnevnog menija. Ako ih se nikako ne možete odreći pokušajte se držati ovih pravila:
• Ograničite njihov unos. Sami sebi odredite da ih smijete piti samo jednom u danu. A s vremenom se riješite i te navike.
• Nemojte mućkati piće po ustima jer ćete cijela usta prekriti šećerom, a ne samo nekoliko prednjih zubi.
• Koristite slamčicu jer će vam tako slatka tekućina potpuno izbjeći zube. (zena.ba)