Česte klimatske promjene uzrokovane neracionalnom potrošnjom energije predstavljaju problem za cijelo čovječanstvo. Zbog toga mnogi stručnjaci rješenje vide u energetskoj efikasnosti koja promovira korištenje obnovljivih izvora energije i doprinosi održivom razvoju kao i zaštiti prirodne okoline kroz smanjenje emisija štetnih gasova (CO2) i smanjenje globalnog zagrijavanja

Kompanija Porsche BH javno zagovara korištenje tehnologija koje imaju za cilj smanjenje emisija CO2 i vrši promovisanje e-vozila na tržištu BiH (potpuno električna vozila bez emisije štetnih plinova). Kao i prethodnih godina, Porsche BH je podržao Međunarodnu ljetnu školi koja se po XIV put tradicionalno održava u Fojnici.

Temu „Budućnost mobilnosti“ predstavio je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za elektro-mobilnost, koji je nakon teoretske prezentacije održao i praktično predstavljenje potpuno električnog modela e-Golf.

S obzirom da su potpuno električna vozila već prisutna na našem tržištu (e-Golf i e-Up, te da se u skorijoj budućnosti očekuje veliki broj modela sa potpuno električnim pogonom, veoma je bitno da se izvrše pripreme što uključuje instalacije javnih punionica, izmjene zakonskih regulativa i uvođenje određenih povlastica za e-vozila itd.

S obzirom da su učesnici Regionalne ljetne škole mladi edukovani ljudi koji se bave izučavanjem energetske efikasnosti, predstavljanje novih tehnologija i trendova je idealan način da se ostvari međusobna saradnja i pokažu pravci u kojima će se kretati automobilska industrija u narednom periodu.

– Danas su jasno određena 3 pravca razvoja usluga mobilnosti i to uvođenje elektro vozila, razvoj autonomne vožnje te uspostavljanje tzv. plaforme za uslugu car sharing koja podrazumjeva dijeljenje vozila između više korisnika – istakao je Lučkin.

Da Volkswagen grupacije prati ovaj trend jasno dokazuje činjenica da u Porsche BH već imaju instalirane punionice, edukovano osoblje kao i testna električna vozila koja su dostupna za sve zainteresovne klijente.

Ove godine u školi učestvuje 17 mladih stručnjaka iz oblasti održive energije iz zemalja jugoistočne Evrope, a treneri i predavači su univerzitetski profesori i stručnjaci iz regiona i Evropske unije. Škola se održavala u Fojnici, u periodu od 01-07 jula tekuće godine.