Već četvrtu godinu zaredom Orbit u BiH sprovodi projekt prevencije i edukacije o oralnom zdravlju, jedini takve vrste u zemlji. Građanke i građani, u sklopu kampanje «Vrijeme da zablistaš – Pokrenimo Zubomobil zajedno!», su u protekla dva mjeseca prikupili  sredstava pomoću kojih će i ove jeseni popularni «Zubomobil» krenuti na put diljem zemlje

«Zubomobil» je u potpunosti opremljena stomatološka ordinacija, koja je uz to mobilna i prilagođena mališanima. Pored vrhunske stomatološke opreme, vesela i šarena unutrašnjost «Zubomobila» pomaže otkloniti nelagodu mališana koju najčešće imaju pri posjeti stomatologu.

Ambasador ovog projekta je popularni i omiljeni glumac Enis Bešlagić, kojeg ste proteklih dana mogli sresti u tržnim centrima i na trgovima, gdje je prolaznicima postavljao pitanje – šta je razlog zbog kojeg najčešće blistaju. Enis je, kako kaže, ovu «ulogu» prihvatio s radošću, na prvom mjestu kao posvećen otac koji odlično razumije važnost oralnog zdravlja djece i doprinosa ovog projekta u prevenciji i edukaciji o oralnom zdravlju. Osvjedočeni prijatelj mališana u BiH, kojima neumorno pomaže, Enis kaže da svoj zadatak shvata vrlo ozbiljno i da će kao ambasador Orbita i «Zubomobila» s ponosom i revnosno podsjećati i velike i male na važnost dentalne prevencije i redovitih posjeta stomatolozima.

Darja Šušteršič, direktorica tržišta Mars za BiH, Sloveniju i Hrvatsku, kaže:

  • U prethodne tri godine smo napravili izuzetan uspjeh s ovim projektom. Preventivne preglede je dobilo čak 27.000 djece u dobi od 9 do 12 godina u cijeloj zemlji. To je, u brojevima, 200 hiljada zuba koje su pregledali stomatolozi u «Zubomobilu». Karavan je, samo u 2017., posjetio 35 gradova i 28 škola, a posjetili smo i 19 tržnih centara, 4 gradska trga i 1 S.O.S. Dječje selo. Šušterčič naglašava da je plan za 2018. godinu svakako povećati broj trgova, odnosno  gradova koje će «Zubomobil» posjetiti ove godine.

Nakon ljeta «Zubomobil» će, uz veliku zabavu i program za mališane, biti predstavljen u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Karavan na svoj put kreće polovinom septembra, a putovanje će, kao i ranijih godina, trajati dva mjeseca. Na Facebook stranici Orbit Bosna i Hercegovina i službenoj web stranici kompanije će biti objavljeno koje će gradove, trgove i škole «Zubomobil» posjetiti.