Priča o laganim beauty ženskim temama, ali i sve ozbiljnijem poslovnom poduhvatu, ovog puta odvela nas je u Mostar gdje smo upoznali 30-godišnju Ines, ambicioznu i sposobnu vizažisticu, nadaleko čuvenu po svom radu. Iako je završila ekonomski fakultet, te imala osiguran posao, Ines se odlučila raditi ono što istinski voli, te je završila brojne edukacije i otvorila beauty studio. U prilog njenoj stručnosti svakako ide činjenica da je znanje stjecala od vizažiste svjetskog glasa, Marija Dedivanovića

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

Herecegovke, nadaleko čuvene po svom karakteru, vrednoći, ambicioznosti, ali i ljepoti, žene su koje će ostvariti svaki svoj naum. Stoga ni ne čudi što je upravo južni dio naše zemlje jedan od najplodonosnijih uspješnim business pričama. Upravo takva je i naša 30-godišnja sagovornica Ines Jarak, poznata vizažistica i vlasnica beauty salona „Beauty by Ines“. Ukoliko živite u Herecgovini teško da niste čuli za ovaj salon, a i ako samo prolazite kroz Mostar i želite sebi prištiti lijep izgled, Ines će sigurno biti većinska preporuka. No, kako je njena priča zapravo počela?

 Malo novca, puno rizika

– Moja poslovna priča počela je sasvim slučajno. Imala sam veoma dobru ideju i veliku želju da tu ideju pretvorim u stvarnost i djelo. Oduvijek sam voljela šminku. Još kao djevojčica uživala sam u maminim ruževima i kremicama koje sam potajno “krala”  i isprobavala. Kada sam napokon odlučila da krenem u te vode, nakon što sam završila ekonomski fakultet i imala osiguran posao, nikome se ta ideja nije previše sviđala. No, ja nisam odustala. Krenula sam s veoma malo novaca, puno rizika, ali ono najbitnije: s velikim srcem i željom da nešto napravim u Mostaru što nije do tada bilo – prisjeća se svojih početaka lijepa Mostarka.

Ines kaže da su presudni trenuci za nastavak posla bili baš u samom početku, dok je još gradila svoje ime i pronalazila mjesto na tržištu. No, kasnije više ništa nije bilo upitno.

Nisam više pitala ni koliko nešto košta, koliko će se to nešto meni isplatiti, kolika će biti potražnja? Samo sam gurala naprijed. Vjerujem da je najviše biznisa propalo na samim kalkulacijama i računicama kako izvući novac, kako brzo zaraditi, što manje raditi, a imati lagodan život.  Kod mene je pravilo bilo suprotno. Kalkulacije ne postoje ni danas. Svemu treba vremena da urodi plodom. Što više daješ, više ćeš i dobiti. Ne treba nikad očekivati laku i brzu zaradu jer u ovom svijetu toga nema. Lako je naplatiti nekome uslugu, ali treba stati iza svoga rada. Jedan dio života treba biti spreman isključiti jer, nažalost, ne može sve. Potrebni su velika žrtva i zalaganje, ali manje-više, zar to ne vrijedi za sve u životu?

Za razliku od većine, Ines nije vizažista koje tajne šminkanja strogo čuva za sebe. Naprotiv, veoma rado ih dijeli s javnosti o čemu svjedoči i posjećenost njenog YouTube kanala „Beauty by Ines“.

Nikada nisam bila osoba koja je previše krila beauty “tajne”. Kad sam otvarala salon, suprugu sam rekla: „Idemo napraviti od Mostara ono što vidimo upravo na tim YouTube kanalima i društvenim mrežama“. Krenula sam od ekstenzija trepavica koje su tada bile jedna velika nepoznanica u Mostaru, nakon toga Spray tan. Ludilo je bilo za ljude dati malo veći novac za brončani ten, a onda sam uvela make-up slavnih osoba. Danas imam i maderoterapiju, koja možda i jeste postojala, ali kod nas, dok je nisam uvela, nije bila poznata, nimalo cijenjena, a možda čak i smiješna ženama. Na moje poslovanje jedino može djelovati stjecanje povjerenja klijentica.  Oduvijek sam govorila kako bi bilo lijepo da se svaka žena zna našminkati, barem ono osnovno: izabrati pravi puder, kremu. I nema tu neke štete za mene ako im na to ukažem. Jer, trebaš dati da bi nešto dobio.

 Vlastita kozmetička linija

Ines priznaje da veoma voli da se šminka, no isto tako voli i odmoriti lice od make-upa.

– Kako sam navršila 30 godina počela sam puno više da njegovati lice  i dosta vremena sam posvetila istraživanju kože i problema koji se najčešće javljaju. A ako sam našminkana onda je to full make-up. Kod mene nema malo, ili ništa ili sve. Nude usne, neki lijep smokey na očima, prozračan ten i to je to.

U svom bogatom make-up asortimanu Ines ne izdvaja niti jedan brend posebno, te kaže kako svaka kozmetička kuća ima nešto što je dobro i što nije. A kombinacije svega toga su najbolje rješenje. Ako je pitate koji proizvodi su njeno ovogodišnje kozmetičko otkrovenje, Ines kaže:

–  U zadnje vrijeme Golden Rose kozmetika s kojom sam upravo zbog toga u saradnji. Kad se radi o tijelu, onda je to Guam linija za celulit i njegu tijela. Ali teško mi je izdvojiti samo njih nekoliko, jer svaka kuća ima nešto što me očaralo ili razočaralo.

Zanimalo nas je, je li modernoj, savremenoj ženi danas uopće dozvoljeno bez make-upa izaći na ulicu.

– To je pitanje svake žene osobno. Ja, naprimjer, obožavam šminku i moj odgovor će uvijek biti da. Žene smo, možemo šta hoćemo. Ako nam je volja da smo danas u trenerici bez šminke, što da ne? Sutra, ako poželimo da osvojimo svijet to znači crveni ruž i highlighter, što da ne? Naprimjer, čim imam trepavice sebi sam ljepša… (smijeh). Pojam ljepote i šminke nećemo miješati, ali vjerujem da se sve moćnije osjećamo kad smo dobro našminkane.

Ines nam otkriva da će ovo ljeto biti obojeno kada su make-up trendovi u pitanju.

– Već u glavi  sve imam posloženo i jedva čekam da demonstriram. Mnogo sjaja na obrazima, breskvasti tonovi, dobre trepavice s nekim bronzanim tenom i dobrom bojom na usnama, bit će moji favoriti.

A na samom kraju, ova sposobna mlada dama otkrila nam je i svoje poslovne planove.

–  Moji poslovni planovi su presudni ove godine. S malenog obrta prelazim na d.o.o., a s ovom odlukom doći će i svašta novo. A u planu je i vlastita linija kozmetike kao i jedna divna kolaboracija – ponosno će naša sagovornica.

 Make-up za putnu torbu

 – Kada putujem moram uz sebe imati tonik, kremu, vlažne maramice. Od šminke puder, bronzer i nešto za usne. Najsretnija sam kada imam ekstenzije  trepavica, jer tada doslovno ne moram ni da se šminkam.