Kada bi trebalo da sastavimo listu neprijatelja ženske ljepote, vjerujemo da bi se većina dama usaglasila da na prvom mjestu treba da bude nepopularna “narandžina kora”

Problem celulita definitivno je jedan od najupornijih kada je njega kože tijela u pitanju, i zahtjeva veoma ozbiljan i višeslojan pristup. To znači da svakako nije dovoljno da svake godine pred ljeto odete na ciklus masaža, i da kožu tretirate nekim kozmetičkim preparatom. Potrebno je da budete konstantni, kako zaista ne biste imali problem sa celulitom.

Mnoge žene, iako su mršave, mogu imati celulit. S tim u vezi, važi i suprotno, da punije dame, ne moraju imati celulit na tijelu.

Također, veće su šanse i više žena pati od celulita, nego što je to slučaj kod muškaraca. Celulit je problem sa kojim se susreću mnoge žene – u stvari, oko 90% žena pate od njega, do neke mere, na butinama, guzi, rukama i stomaku.

Čak i žene koje vidite u filmovima i časopisima pate od ovog neuglednog efekta “svježeg sira”. Tako da znate da i najljepše žene na svijetu imaju isti problem. To ipak nije razlog da ga poželite, zar ne?

Postoje u osnovi tri vrste celulita. Tvrd celulit često se pojavljuje kod plesača, trkača ili sportista, i teže se rješava. Međutim, ovaj celulit često nije vidljiv kao mekani celulit. Mekani celulit javlja se na više djelova tijela i nije lako pričvršćena na mišiće.

Celulit  se može pojaviti i zbog slabe cirkulacije i / ili zadržavanja tečnosti. Ta područje su obično noge kod žena.

Uzrok nastanka celulita?

Celulit je vrsta masnog tkiva koja se nalazi ispod površine kože. Ovaj sloj povezuju tkivo sa mnogo masnih ćelija i okružen je sa tečnošću koja ga hrani i osigurava djelotvoran sistem otpada.

Otpadni proizvodi treba da budu uklonjeni, međutim, kada su toksini zarobljeni u koži, ovo  vezivno tkivo se posvetljuje i daje simulirajući učinak celulita. Taj se sloj takođe zgušnjava dok starimo, šta može proizvesti i talasast učinak celulita.

Postoji, međutim, razlika između celulita i masnoća, budući da masnoća izoluje tijelo i ublažava organe, živce i mišiće dok snadbjdeva vaše mišiće sa mogućnošću korištenja energije.

Genetika igra veoma veliku ulogu kada je celulit upitanju. Ukoliko je vaša baka, zatim i majka dobila celulit u nekom periodu svog života, velika vjerovatnoća je da će se celulit pojaviti i kod vas.

Iz tog razloga bi trebalo to da imate uvijek na umu, i da se pridržavate zdravih životnih navika, kako se ne bi pojavio i kod vas.

Osim toga, možete preventivno koristiti neki od kozmetičkih proizvoda koji utiču na smanjenje i pojavu celulita. Jedan od takvih je i anticelulit gel, koji je svoje djelotvorno dejstvo pokazao kod velikog broja žena, kojima je vratio osmijeh na lice. Pa zašto ne biste probali i vi?

Dakle, nemojte očajavati. Celulit nije nešto na šta ne možete nikako uticati. Sve je do vas, i vidjećete kako promjena svakodnevnih životnih navika dovodi do brzog rešenja problema sa celulitom. Izdvojili smo za vas 9 navika, koje najviše utiču na stavaranje celulita na tijelu.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Vježbe su neophodne kada je celulit upitanju. Bez vježbi nemojte ni pomišljati da ćete se riješiti celulita.

Sa pravim planom vježbanja možete smanjiti celulit i učiniti da donji dio tjela izgleda glatko i čvrsto. Istraživanja koja su trajala osam sedmica, u kojem je učestvovalo 16 žena starosti od 26 do 66 godina, su primjetile manje celulita u donjem tijelu.

Da li vam se čini da se celulit pojavljuje niotkuda i da se pogoršava kako starite? Postoji dva razloga za to. Prvo, to je zbog promjene tkiva. Ove se linije vezivnog tkiva zadebljavaju sa godinama, a vaša koža postaje tanja. Kombinacija ova dva faktora je izraženiji celulit.

Drugo, i još važnije, prosječna žena gubi pet grama mišića i zamjenjuje ga sa oko 15 grama masti svakih deset godina svog života.

Budući da je masnoća veoma mekana, ne održava našu kožu poput mišića, takođe zauzima više prostora.

Kod vježbi, veoma je važno da nađete adekvatne vježbe, koje će vam pomoći da zategnete vaše tijelo i izgubite celulit. Ukoliko niste sigurni koji vam vježbe mogu najviše pomoći, možete se konsultovati sa profesionalnim sportskim trenerima.

Procenat tjelesne mase

Smanjenjem tjelesne mase, imate šansu da imate manje izražen celulit. Razmislite samo kako će vaše noge izgledati zategnute i glatke. Znamo, sad jedva čekate more i da se skinete u svoj omiljeni kupaći.

Ishrana

Ishrana je veoma važna kada govorimo o celulitu. Svakako da ishrana utiče najviše na vaše zdravlje, ali isto tako i zdravlje vaše kože. Jedan od najboljih načina rešavanja problema sa celulitom, upravo jeste zdrav i adekvatan način ishrane. Navešćemo nekoliko proizvoda koji najbolji utiču na smanjenje celulita.

Losos – bogat je antioksidansima koji razgrađuju masne ćelije u celulitu. Omega-3 masne kiseline takođe u lososu “smanjuju apetit  i popravljaju i ojačavaju kožu i vlakna. To utiče na smanjenje nakupljanja toksina unutar krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju – otpad koji je zarobljen u tkivima koji guraju kožu.

Sjemenke suncokreta – to je zato što oni predstavljaju dobar izvor vitamina E, kalijuma i cinka, kao i vitamin B6.  Ne samo da vitamin B6 pomaže metabolizaciji proteina koji jačaju i popravljaju vezivno tkivo,  već je i prirodni diuretik, uklanjajući višak vode i nadutost koji celulit može učiniti vidljivijom.

Paprika – paprika je bogata vitaminom B6 koji obnavlja i učvršćuje vezivno tkivo, čineći ih izvrsnim oružjem u borbi protiv neželjenog celulita.

Istraživanja takođe pokazuju da kapsaicin može povećati vaš metabolizam do 25% tri sata nakon što se pojede. To vašem tijelu daje mogućnost da djelotvorno topi kalorije, što pomaže u gubitku masnoće. Također poboljšava protok krvi, ispira toksine i smanjuje naslage masnih naslaga, čime se smanjuje njihov ne baš lijep izgled.

Borovnice – kupine i borovnice povećavaju proizvodnju kolagena, stvarajući novo tkivo kože. I to poboljšava ton i teksturu kože. Ali to nije sve: Ove tamne bobice sadrže i antioksidante, koji razgrađuju masnoće vezano za vezivno tkivo. To omogućava koži da zadrži masnoće ispod nje, a ne da ih gura naprijed i da zato izgledaju grubo.

Osim ove hrane potrebno je da konzumirate i jabukovo sirće, zeleni i biljni čaj,  maslinovo ulje i tamnu čokoladu. Jedite protein, izbacite šećer i masti. Neophodan je unos svežeg voća i povrća.

Nedovoljan unos vode

Celulit je uzrokovan vlaknastim vezivnim žilama koje povezuju kožu sa mišićem ispod, a masne ćelije koje se akumuliraju između kože i dubljih struktura guraju se protiv kože.

Međutim, preostali faktori rizika za celulit mogu se mijenjati, što znači da ih možete mijenjati ili upravljati njima.

Minimalna dnevna preporučena količina vode za prosječnu osobu iznosi šest čaša vode. Međutim, što više vode pijete, to bolje. Vrijeme koje će vam biti potrebno da biste vidjeli rezultate razlikovaće se kod pojedinca, u zavisnosti od toga  koliko je ozbiljno stanje vašeg celulita i u kojoj fazi se nalazi.

Vaše tijelo treba da nauči i da stvori naviku za redovnim konzumiranjem  više vode. Kada vaše tijelo navikne na stalni protok vode, to će ukloniti višak, što može uticati na celulit, jer vaše tijelo zna da će postojati stalna dopuna vode za funkcionisanje.

Osim što pijete više vode, jedite zdravo jelo i redovno vežbajte.

Budite uporni i strpljivi. Ženska tijela su dizajnirana drugačije od muškaraca. Masnoća kod žena obično je raspoređena u butinama, bokovima i guzi. Dakle, prirodno je da se žene mogu boriti protiv celulita. Realni cilj je osetiti i izgledati zdravo, a ne savršeno.

 Pilula za kontracepciju

Hormonska kontracepcija višestruko deluje na organizam.  Hormonski preparati se ne prepisuju samo zbog sprečavanja trudnoće, već i kod raznih terapija .

Može se desiti da određene  tablete kod nekih žena izazivaju velike tegobe, dok drugima nimalo ne smetaju. Kod nekih žena mogu se pojaviti i masne naslage u vidu celulita.

 Stres

Stres utiče na lučenje hormona kortizola. Kortizol izaziva skladištenje masnoća oko stomaka, butina, guze i kukova.

Fluktuacije hormona čine vezivna tkiva manje fleksibilnim, što predstavlja problem u borbi protiv celulita.

Pošto kortizol obično izaziva želju za slatkišima ili izuzetno masnom hranom, to možete suzbiti prirodnim namirnicama zaduženim za dobro raspoloženje poput borovnica i orašastih plodova.

Pokušajte da se opustite i da sa vedrije strane posmatrate život. Nisu svi problemi toliko veliki kao što vam se čine. Naučite tehnike opuštanja i disanja. Praktikujte jogu i meditaciju svaki dan. Počnite sa ovim vježbama svaki dan desetak minuta a zatim povećajte svakim danom sve više.

Pušenje

Sasvim smo sigurni da jako dobro znate za sve negativne strane pušenja, ali možda niste znali da pušenje može doprineti formiranju celulita na vašem tijelu. Pušenje može oslabiti kožu zbog suženja kapilara i oštetiti vezivno tkivo koje uzrokuje pojavu celulita.

Šta vam drugo preostaje nego da odmah ostavite cigare.

Tijesna odjeća i prekrštanje nogu

Ukoliko nosite tijesnu odjeću ili dugo vremena držite prekrštene noge, utičete na cirkulaciju i samim tim pravite pritisak na glavnu venu duž butine.  Iz tog razloga dolazi do zadržavanja tečnosti, koji pogoršavaju simptome celulita.

Alkohol

Alkohol u sebi sadrži toksine i visok sadržaj kalorija. Alkohol oštećuje mišiće i ćelije kože. Zapravo, alkohol se uvek nalazi na spisku zabranjenih stvari kada je ljepota upitanju.

Kalcijum i vitamin C teže se apsorbuju i tako alkohol koji konzumirate blokira učinak protiv masnoća.

Osim navedenih stvari, bitno je da znate da i lekovi protiv bolova mogu uticati na stvaranje celulita, jer mogu da uzrokuju zadržavanje vode u organizmu.

S druge strane preterana izloženost suncu dovodi do starenja kože, a samim tim i pogoršava izgled celulita.

Slana hrana i šećer utiču na celulit, tako da bi trebalo da ih izbacite iz svakodnevne navike u ishrani.

Sada kada ste upoznati sa svim lošim navikama koje utiču na stvaranje celulita, krajnje je vreme da počnete da mijenjate svoje navike. (mogujatosama.rs)