Ova poslovna dama otkrila nam je kakvu odjeću bira za poslovne sastanke, čijem stilu se divi, te na koju krpicu je potrošila najviše novca. Pričala je i o nesvakidašnjim kombinacijama, kojim nas počasti svake godine na najvećoj filmskoj smotri u našoj zemlji, Sarajevo Film Festivalu

Razgovarala: Indira Delić

Martina Saira Keškić, direktorica i suvlasnica firme SEE Contact, te modna kolumnistica svojim umjesnim ukusom za modu nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ona je žena od stila, koja slijepo prati modu, a svojom smjelim odjevnim kombinacijama postavila je temelje na našoj modnoj sceni.

Ova kreativna dama uživa kombinirati nespojivo, tvrdi da ne sluša ničije modne savjete, da bira udobnu odjeću, a ističe da prvi i najjači dojam ostavlja, upravo, odjeća koju biramo.

Martini su u poslu, ali i u životu najveća podrška njen izabranik Zlatan Muslimović, bivši bh. fudbalski reprezentativac, te kćerkica Ema.

Ovaj put s Martinom Sairom razgovarali smo o modi. Otkrila nam je kakvu odjeću bira za poslovne sastanke, čijem stilu se divi, te na koju krpicu je potrošila najviše novca. Pričala je i o nesvakidašnjim kombinacijama, kojim nas počasti svake godine na najvećoj filmskoj smotri u našoj zemlji, Sarajevo Film Festivalu.

– Smatram da sam kreativno modno osviještena žena jer volim da se igram s odjećom i, generalno, volim odjeću. Oko mene ljudi često pretpostavljaju da uvijek znam šta ću obući, ali kao i svaka druga osoba, većinu jutara žurim i nisam inspirirana, pa imam uniforme odjevnih kombinacija koje volim – kazala je na početku našeg razgovora Martina Saira.

 Čije savjete najčešće poslušate?

– Ne slušam modne savjete. Po meni, to je ključ za jak osobni osjećaj za stil. A iskreno, ne pamtim da mi je nekad neko pokušao dati savjet za odijevanje. Volim čitati o umjetnosti modnog stila i često zapišem rečenice svjetskih eksperata koje me osvježe, dotaknu.

 Za koju damu u BiH smatrate da ima najviše stila?

– Mogla bih izdvojiti Ninu Varga.

Kojem dizajneru biste ukazali svoje povjerenje?

– Dizajneri su tu da svake sezone ponude look, stil i modno raspoloženje, a do nas je šta ćemo izabrati. Postoje sezone gdje ponuđeni stil odgovara samo određenim tipovima žena. Svake sezone od različitih dizajnera biram ono što se meni sviđa i dodajem svoj “touch”.

Pratite li modne trendove? Šta nikada ne biste nosili, a šta vam se sviđa od novijih trendova?

– Naravno da pratim, što ne znači da mi je svaki trend interesantan. Volim da se dobro osjećam u odjeći koju nosim i bitan mi je kvalitet materijala, a trendy može biti sve, ako znate to da nosite. Lični stav i kombinacija trenda sa svojim stilom je na kraju jezik kojim govori naša odjeća. “Šta ne bih nikad nosila?” Mislim da tako nešto ne postoji jer sve se može iskombinirati s lijepim rezultatom. Ne volim, jedino, odjećom naglašavati seksualnost, jer lično preferiram da je seksualnost nesvjesna nego s namjerom. Od novijih trendova dopada mi se povratak širokih ramena i visokog struka iz ‘80-ih.

Za koju “krpicu” ste dali najviše novca?

– Za Oscar de la Rentu.

 Vaš zaštitni znak je plava kosa, biste li se mogli zamisliti s crnom kosom? Ili s nekom varijantom kratke kose ili, možda,“boba”?

– S crnom kosom se ne bih mogla zamisliti, osim ako nije za neki photoshooting ili crveni tepih. A, što se tiče kratke kose i općenito frizura: sve sam isprobala, čak sam bila ošišana na 2 cm. Znači, tu mi ne nedostaje hrabrosti, petlje.

Kako ste se odijevali u tinejdžerskim godinama? Možete li se sjetiti nekog modnog promašaja koji biste željeli zaboraviti?

– U mladosti su skoro sve promašaji, ali bez njih ne bi postala ovo što jesam, niti jedan ne bih željela zaboraviti.

 Jeste li se susretali s online kupovinom?

– Jesam, priznajem da sam redovni posjetilac “net-a-porter” zbog ograničenog izbora odjeće u BiH.

Tokom posljednjeg SFF-a prošetali ste u vrlo “smjeloj” odjevnoj kombinaciji. Koliko je potrebno samopouzdanja i hrabrosti za takvo nešto?

– Da biste izgledali sjajno, morate se osjećati sjajno, i to je nešto što ne možete kupiti, nešto što nosite u sebi.

 Mislite li da je Vaš odjevni stil suviše moderan za sredinu u kojoj živimo?

– Da, od malih nogu je tako i volim što je tako. Ne odijevam se za sredinu već za sebe.

 Poslovna ste dama, šta najčešće nosite na poslovne sastanke?

– Na poslovne sastanke biram “uredniju i diskretniju” odjeću mada ne zaboravljam zadržati dozu “dešavanja” u odijevanju (raspuštena kosa ili nedovršena frizura) jer malo drame je ključ samouvjerenosti.

Znamo da čovjeku ne treba suditi po tome šta nosi, no živimo u vrijeme kada se sve gleda… Da li, nekad odjevna kombinacija može doprinijeti boljem poslovnom rezultatu?

– Prvi i najjači dojam ostavlja odjeća koju odijevamo i način na koju je nosimo. To govori ko smo i koliko vjerujemo u sebe.

 Imate li neki sretni odjevni predmet?

– Nemam, nisam sujevjerna.

 Mnogi bi željeli zaviriti u Vaš ormar… Šta radite sa svojom starom odjećom?

– Poklanjam.

  Cijenim žene koje koriste modu

 Ko su, po vašem mišljenju, najveće modne ikone današnjice?

– Ne bih mogla izdvojiti modne ikone, jer ih ima puno. Danas se žene bolje oblače nego prije 30 godina jer su u prilici dobro se obući za malo novca; velik je izbor interesantnih stvari. Cijenim žene koje ne obraćaju puno pažnje modi već ju koriste da uživaju u njoj, a ne samo da se uslikaju.