19 savjeta koji donose sreću u 2019. godini

Naša novogodišnja odluka za 2019.: živjeti sretnije! U skladu s godinom pobrojali smo 19 stvari koje život čini sretnijim

  1. Probudite se 15 minuta ranije

Namjestite alarm za buđenje barem 15 minuta ranije nego što to inače činite. Iako se većina ne voli buditi rano, dokazano je da i nekoliko minuta viška pozitivno djeluje na organizam, smanjuje jutarnji stres i osobe čine sretnijim. Dodatno vrijeme iskoristite za meditaciju, gledanje nekog motivirajućeg videa na YouTubeu ili kakvu drugu sitnicu koju inače ne biste stigli odraditi.

  1. Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje si mrmljate u bradu kad napravite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako si glupa”, radije  recite “Pametna sam, shvatit ću kako se to radi”.

  1. Pronađite (novi) hobi

Učenje novih stvari potiče stvaranje sinapsa u mozgu, čini nas produktivnijima i sretnijima. Počnite planinariti, krenite na kurs kuhanja ili stranog jezika, vrtlarite, slikajte, pjevajte, čitajte… Izbora je na pretek.

  1. Okružite se sretnim ljudima

Ako želite biti sretni, okružite se sretnim ljudima. Izbacite iz svojeg života toksične pojedince koji crpe svu energiju. Teško je, ali se isplati.

  1. Napravite “sretnu” playlistu

Muzika je usko povezana s našim raspoloženjem. I dok nas neke melodije čine melanholičnima, druge nas tjeraju na smijeh, ples i dobru zabavu. Napravite playlistu s omiljenim pjesmama bržeg ritma koje nas čine sretnijima.

  1. Poklonite sebi cvijeće

Ne čekajte da vam neko pokloni cvijet da biste uživali u ovom mirisnom zadovoljstvu. Kupite sami sebi buket sezonskog cvijeća, ili ga posadite u svojm vrtu. Zaslužili ste.

  1. “Požutite”

Žuta boja je boja optimizma, energije i sreće. Nedostaje li vam ovih stvari u životu okružite se žutim detaljima. Odjenite neki komad žute boje poput upečatljive haljine, nabavite žutu šoljicu za kafu ili kupite žuti prekrivač pa ga prebacite preko kauča.

  1. “Isključite” se na nekoliko sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite nekoliko sati kada ćete se “isključiti” od ostatka svijeta. Ugasite mobitel, televiziju ili računalo i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru na ploči i prepustite se smijehu.

  1. Vježbajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdravi i sretni duh. Krećite se i bit ćete zadovoljniji.

  1. Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život ljepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmijeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom sedmično. To može biti neka televizijska serija, ili fora Instagram profil. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, nemojte se dati obeshrabriti negativnim komentarima. Uživajte.

  1. Jedite zdravo, ali…

Zdrava prehrana je osnova zdravog života. No neka se povremeno na vašem jelovniku nađe i neki “grješni” zalogaji koji život čine zabavnijima.

  1. Sklopite novo prijateljstvo

Sjećate li se kako je bilo jednostavno sklapati poznanstva i prijateljstva kad ste bili dijete? Što smo stariji to nam je teže steći novog prijatelja.

  1. Izađite u prirodu

Svjež zrak čini čuda za ljudsko tijelo. Izađite u prirodu i “resetirajte” tijelo i misli od nakupljenog stresa. Stručnjaci preporučuju šetnje po dnevnom svjetlu jer ono stimulira hemikalije u mozgu koje potiču dobro raspoloženje.

  1. Pomažite drugima

Znate li koji je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite pitanje: Kako mogu pomoći nekom drugome? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

  1. Postavite sebi cilj

Istinsko zadovoljstvo u životu osjećamo onda kada dobro obavimo neki zadatak, odnosno ostvarimo svoje ciljeve. Postavite cilj na privatnom i/ili poslovnom planu i iskoristite sve svoje resurse kako biste ga ostvarili u 2019. godini.

  1. Grlite se

Stručnjaci su zaključili da je 12 zagrljaja dnevno potrebno za sreću. Iako zvuči čudno, to ima smisla ako je poznato da grljenje snižava krvni pritisak, kao i razine hormona stresa kortizola, dok potiče lučenje oksitocina – hormona sreće.

  1. Udomite životinju

Kućni ljubimac je velika odgovornost, ali ogromna nagrada. Provođenje vremena sa psom, mačkom, pticom ili nekom drugom sličnom životinjom dokazano smanjuje stres te nas čini sretnijima i zadovoljnijima.

  1. Otputujte negdje

Bez obzira planirate li jednodnevni izlet ili višednevno putovanje u stranu zemlju, ono će obogatiti vaš život. Putovanja nas izlažu novim informacijama, ljudima, kulturama i običajima, te život čini uzbudljivijima.

  1. Vizualizirajte

Želite li biti sretni, vizualizirajte sretne scenarije. Stavite sedmični podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite nekoliko minuta u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite postati – netko tko je sretan, zdrav i zadovoljan svojim životom. (zadovoljna hr.)